We kunnen weer naar het buitenland op vakantie!

Update: 2 juni

De dag die je wist dat zou komen is vandaag: het is 15 mei 2021 en we mogen weer reizen! Het heeft lang geduurd en voor de reissector was het best wel afzien. Iedere keer versoepelingen, maar zij werden een beetje vergeten. Aan de ene kant begrijpelijk gezien de ernst van het virus, maar aan de andere kant wil je ook weer wat gaan verdienen als je branche al tijden op zijn gat ligt!

Reisadviezen zomer 2021

Tot voorkort was de hele wereld oranje of rood voor ons Nederlanders. Dat betekende dat je alleen op noodzakelijke reizen mocht, zoals voor zaken of voor familiebezoek. Nou, we hebben allemaal de BN’ers gezien die dit advies in de wind sloegen, maar goed, ik heb me er netjes aan gehouden. Voor alle landen golden wel testverplichtingen.

Kleurcodes per land

Inmiddels zijn de reisadviezen aangepast en zijn er weer kleurcodes per land, zoals we dat kennen van vorige zomer. Want je kunt niet de hele wereld over één kam scheren en zelfs per land kunnen er grote verschillen zijn in coronabesmettingen. Denk aan de Griekse Eilanden. Is er op Kreta een uitbraak, dan merk je dat echt niet op Kos. Kreta is overigens nog wel oranje, let daarop!

Op de website van Nederland Wereldwijd kun je de kleurcodes per land weer vinden, en de aanvullende maatregelen. Want Corona is nog steeds niet voorbij! Er is dan ook nog geen land groen, de toegankelijke landen hebben allemaal kleurcode geel. Dit betekent: let op, er zijn risico’s. Er kunnen aanvullende coronamaatregelen gelden, zoals een avondklok. Ook is er een kans dat de kleurcode tijdens je vakantie verandert in oranje, en dat je bij terugkomst dus alsnog in quarantaine moet.

Welke landen staan nu op geel?

As we speak, op 2 juni 2021, hebben de volgende landen kleurcode geel:

Eilanden (groepen)

Hier vind je hotels met waterpark op de Canarische Eilanden

Welke landen staan nu op groen?

  • Saba
  • Sint-Eustatius

Moet je van tevoren een test doen of gevaccineerd zijn?

Kijk altijd even goed bij de informatie over het betreffende land op Nederland Wereldwijd. Voor verschillende landen met code geel heb je nog wel een negatieve PCR-test of vaccinatiebewijs nodig. Het kan wel zijn dat de code tijdens je verblijf verandert, en dat er alsnog een testverplichting en quarantaineverplichting geldt bij terugkomst.

Als we bijvoorbeeld even kijken naar de informatie van Griekenland, dan lees ik het volgende: U hoeft na een verblijf op de Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos) en de Ionische eilanden (onder andere Korfoe) in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er geldt voor reizigers uit deze gebieden ook geen testverplichting. Let op: voor reizigers van de Zuid-Egeïsche eilanden (onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos) zijn wel weer strengere maatregelen. Deze eilanden zijn sinds 30 mei 2021 weer oranje.

Ook geldt er in heel Griekenland nog een avondklok en is er de verplichting mondkapjes te dragen. Dit is slechts een voorbeeld en kan dagelijks veranderen, hou dus altijd de laatste informatie in de gaten!

Kortom: er zijn zeker weer mogelijkheden en de reisbranche ziet direct al een toename in boekingen. Leuk! Ik ga me eens rustig oriënteren want ik heb nog niets geboekt, maar het idee dat het weer kan is gewoon al zó fijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.