Waterloo: walhalla voor geschiedenisfans

Dikke kans dat je nu in je hoofd al aan het zingen bent: ‘My my, at Waterloo Napoleon did surrender…’ precies, deze plaats is bekend van de veldslag waarbij Napeleon werd verslagen, én van het liedje van Abba. Best een bijzondere plek natuurlijk, waar historie is geschreven. Toen ik een paar jaar geleden met mijn zoon naar Noord-Frankrijk reed om de invasiestranden te bezoeken (bestemmingen die met geschiedenis te maken hebben, trekken ons nogal) reden we langs Waterloo en zagen we het herdenkingsmonument, de Leeuw van Waterloo, op de piramide van 45 meter hoog. We hadden best even kunnen stoppen, bedachten we achteraf.

de Piramide van Waterloo

Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder. Zoon zit op de middelbare school en met geschiedenis gaat het op dit moment over de Franse revolutie. De kerstvakantie stond voor de deur en er was nog geen uitstapje gepland. En… mijn dochter heeft een vriendinnetje in Antwerpen, waar ze graag naartoe wilde. Snap je de rekensom? Ik zei: kom op, we gaan naar Waterloo en droppen de dame af in Antwerpen, en we maken er een educatief reisje van! Ja, als het over reisjes gaat, ben ik de rotste niet.

Waterloo

Waterloo zelf stelt niet heel veel voor. Het is een plaatsje vlak onder Brussel, net over de grens van Wallonië. Dat betekent dus… hier wordt Frans gesproken. En ook niks anders, haha! Gelukkig spreek ik mijn talen wel. Heel Waterloo staat in het teken van de veldslag, restaurants met namen als 1815 en Wellington (de man die Napoleon versloeg) en in ons hotel grote muurschilderingen van de veldslag. Tja, buit het maar uit zou ik zeggen!

Ons hotel (Ibis Brussels Waterloo) lag aan de doorgaande weg naar het zuiden. Een prima hotel voor een nette prijs, met (en dat wil ik toch even opmerken) verse jus d’orange bij het ontbijt. Ik heb vorig jaar 36 nachten in hotels geslapen, maar geen van die hotels had verse jus. Een pluspunt! We hebben hier alleen overnacht dus verder niet veel van het hotel gezien, maar nogmaals: prima. Verder zijn er een paar grote supermarkten zoals Delhaize en Carrefour. Als je dan toch hier bent, haal gelijk wat heerlijke Franse kaasjes!

Het Slagveld van Waterloo

Het slagveld van Waterloo, ten zuiden van het stadje, beslaat meer dan 20 hectare. Er zijn verschillende plekken die je kunt bezoeken. Zo heb je de piramide met de Leeuw van Waterloo bovenop, het museum bij de herdenkingsplaats, het panorama en de omliggende velden, met de boerderij van Hougoumont. In Waterloo zelf vind je het Wellington museum.

De piramide kun je van achter een hek bekijken, wil je dichterbij komen of erop klimmen dan moet je kaartjes halen in het museum. Die zijn 19,95 voor volwassenen en 9,75 voor kinderen. Er is ook nog een tijdelijke ABBA expositie, daar kun je apart kaartjes voor halen maar daar zijn wij niet geweest.

De Leeuw van Waterloo

Het meest imposant is het stenen beeld van de Leeuw van Waterloo, op de 45 meter hoge piramide. Deze kun je ook zien vanaf de snelweg R0. Het is een flinke klim, maar natuurlijk sla je die niet over. Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht over de velden waar de veldslag plaatsvond. Met borden staat aangegeven wie van welke kant kwam. Napoleon was met zijn Franse leger, de Pruisen deden mee, Prins Willem met wat Nederlandse troepen en dit alles werd aangevoerd door de Britse hertog Wellington. Jaja, dingen die ik tot nu toe niet wist. Hoe dan ook vind ik het wel altijd bijzonder om op zo’n plek te staan waar geschiedenis is geschreven.

Panorama van Waterloo

In het ronde gebouw naast de piramide vind je een prachtig panorama van de veldslag. We hebben echt onze ogen uitgekeken. Het is eigenlijk een groot cilindervormig schilderij van 12 meter lang en 110 meter hoog, geschilderd in 1915. Om het nog wat levendiger te maken hoor je geluiden van een veldslag en liggen er voor het schilderij allemaal beelden van paarden, gevallen soldaten, etc. Moeilijk uit te leggen, je moet het echt zelf zien.

Panorama Slag bij Waterloo bezoeken

Slag bij Waterloo museum

En dan het museum. We keken onze ogen uit! Dit museum bevindt zich volledig onder de grond en geeft alle informatie over de Slag bij Waterloo. Het is interactief: er is een audiotour en een 4d-film. In het museum is alle informatie te vinden die je kunt bedenken over deze historische gebeurtenis. Wat ik leuk vond: schilderijen die leken te ‘leven’ doordat er bewegende effecten in zaten, wapens waarbij filmpjes werden getoond van hoe ze werken en de lange muur met tijdlijn waardoor je precies kunt zien wat er wanneer gebeurde.

Ferme d’Hougoumont

Wist ik veel dat dit ook belangrijk was! De boerderij van Hougoumont, op ongeveer een kilometer van de piramide, is de boerderij die ervoor zorgde dat de Engelsen Napoleon konden verslaan. In deze boerderij had Wellington zijn troepen verscholen, onder andere in de ommuurde tuin, waardoor de Fransen in het open veld geen schijn van kans hadden. Leuk is dat je de boerderij nu ook kunt bezoeken, er is een museum in gevestigd. Wij zijn er alleen even naartoe gelopen over een pad door de glooiende suikerbietenvelden.

Boerderij van Hougoumont bezoeken
De omheinde boerderij van Hougoumont

Wij vonden het een heel leuk uitstapje. Er speciaal voor rijden is misschien wat overdreven (al tanken wij graag in België), maar ben je onderweg naar Frankrijk dan is het heel leuk om hier een tussenstop te maken. Op het terrein zitten nog een brasserie en een restaurant en ook in de omgeving vind je veel restaurantjes. Veel plezier!

Een nachtje Brussel met kids? Superleuk!
Is je kind gek op geschiedenis? Trier is een leuke historische stad!
Of natuurlijk Rome, superleuk met een puber
Verder is Gent een absolute aanrader.

@lisetteschrijft Waterloo, als echte geschiedenisfan moet je hier echt een keer heen. En je moeder wil heus wel mee 😉 #waterloo #genietnooitmetmate #travelmum #traveladdict #belgium ♬ waterloo – .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.