Vliegen vanaf Rotterdam Airport: de voordelen en nadelen

Heb je een vliegreis geboekt en vertrek je vanuit Nederland, dan zul je veelal vanaf Schiphol vertrekken. Hier vandaan vertrekken dagelijks enorm veel vliegtuigen naar allerlei bestemmingen op de wereld. Schiphol is enorm, maar gelukkig zijn er de laatste tijd niet meer van die grote wachtrijen en gaat het ook beter met de bagageafhandeling. Toch vlieg ik heel graag van Rotterdam Airport. Het is kleinschalig, erg dichtbij voor mij en je hoeft er maar kort van tevoren te zijn.

Met Transavia vlieg je al vanaf Rotterdam Airport naar Barcelona vanaf 54 euro

Voordelen van Rotterdam Airport

Op Rotterdam Airport heb je slechts één start- en landingsbaan. Er vertrekken maar 20 à 30 vliegtuigen per dag, en allemaal overdag. Dit betekent dat je vaak fijne vliegtijden hebt. Niet midden in de nacht je bed uit, en ook niet ’s avonds laat pas weer arriveren. Vanaf Rotterdam wordt gevlogen naar 50 verschillende bestemmingen. Ik vloog dit jaar bijvoorbeeld vanaf Rotterdam Airport naar Málaga, Rome, Edinburgh en Ibiza. Soms is het iets duurder om hier vandaan te vliegen, maar lang niet altijd. Bij het boeken is het slim om even goed te vergelijken.

Klein vliegveld

Rotterdam Airport is een heel klein vliegveld. Een aantal incheckbalies, één rij voor de security, en na binnenkomst één restaurant en een koffiebar. Vertrekken er 3 vliegtuigen kort na elkaar dan kan de rij bij de koffie soms lang zijn, bij de security heb ik echter nog nooit langer dan tien minuten moeten wachten. Het scheelt natuurlijk dat je vloeistoffen en elektronica niet meer uit je koffer hoeft te halen. Ook vind ik de medewerkers elke keer erg vriendelijk, ook als ik met kinderen reis.

voordelen nadelen rotterdam airport
nagenoeg geen wachtrijen hier

Omdat het een klein vliegveld is, wordt geadviseerd maximaal twee uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven. Ook als je buiten Europa vliegt (o.a. Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko) hoef je niet eerder te komen: de paspoortcontrole gaat pas een uur voor het boarden open. Eigenlijk loop je alleen maar in de weg als je eerder komt. Ik word er ook steeds makkelijker in en ben de laatste keer slechts een uur van tevoren gegaan. Je hoeft ook geen kilometers te lopen naar de gate: het is één grote hal en meestal loop je in een paar minuten naar het vliegtuig toe, dat voor die hal geparkeerd staat.

Hier vind je de 50 bestemmingen vanaf Rotterdam Airport

Bagage

Ik vlieg meestal met alleen handbagage, maar omdat ik nooit zin heb om daarmee te slepen, check ik die tegenwoordig vaak gewoon in. Ze zijn daar blij mee, want er kunnen maar 70 trolleys mee in de cabine en sinds je moet betalen voor grote koffers, reizen veel mensen met alleen handbagage. Vaak is er te weinig plek en moet dat alsnog in het ruim. Ik geef het koffertje dus meestal maar gelijk af bij de balie. Op de terugweg doe ik dit ook. In Rotterdam hoef je namelijk nooit lang op je bagage te wachten: terwijl je uitstapt (je kunt hier aan de voor- en achterkant uit het vliegtuig dus dat gaat ook lekker snel) rijdt de kar met koffers je meestal al voorbij, en ze gooien ze op de band terwijl jij weer naar de terminal loopt. De kans dat hier een koffer kwijtraakt of dat je lang moet wachten is dus ook niet zo heel groot.

Nadelen van Rotterdam Airport

Is het dan alleen maar halleluja? Nee joh, natuurlijk niet. Er zijn ook nadelen aan Rotterdam Airport. Zo is de bereikbaarheid van Rotterdam Airport vrij beroerd. Er rijdt geen trein, tram of metro heen. Er is een busverbinding vanaf Rotterdam, maar die is best omslachtig. Je doet er dus lang over om hier te komen. Ik laat me meestal afzetten, natuurlijk fijn als je dichtbij woont. Als je echter zo vaak reist als ik, kun je mensen ook niet blijven lastigvallen. Soms parkeer ik dus toch maar mijn auto op de luchthaven. Dat is niet alleen ontzettend duur (duurder dan op Schiphol), je moet ook nog eens een eind lopen met je spullen.

Verder: er is hier niet veel te doen. Heeft je vliegtuig dus vertraging? Dan zit er niets anders op dan een puzzelboekje of een potje yathzee. Het is niet dat je hier lekker kunt gaan shoppen, er is maar één winkel met boekjes, luchtjes en wat speelgoed. Tot slot nog een klein nadeel: als de wind verkeerd staat, kan het vliegtuig niet altijd landen of opstijgen van Rotterdam. Dit natuurlijk omdat er maar één baan is. Op Schiphol kunnen ze uitwijken naar een andere start- of landingsbaan, dat kan hier niet.

Tot slot: er wordt niet op alle bestemmingen gevlogen vanaf Rotterdam, zeker niet in de wintermaanden. Soms ontkom je er dus niet aan om naar Amsterdam, Brussel of Dusseldorf te rijden. Maar ach, voor een goeie vakantie heb ik veel over!

Reis jij wel eens vanaf Rotterdam Airport? Wat vind jij van deze voor- en nadelen?

Lekker eten langs de taxibaan van Rotterdam Airport? Dat kan bij restaurant Spazio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.