Verschillende manieren van vakantie vieren als single mom

Gastblog door Marguerita Bisschop van Marstyle

Je kunt op verschillende manieren vakantie vieren als single mom of dad. Elke variant heeft z’n eigen charmes. Ik vertel je graag welke manieren ik als gescheiden moeder met co-ouderschap heb geprobeerd en wat daar de voor- en nadelen van waren. Op het moment van schrijven ben ik 3 jaar gescheiden en zijn mijn kinderen 8 en 9 jaar. Mijn ex was niet heel reislustig, dus nu is mijn kans om meer te reizen. Ben heel benieuwd welke varianten jij zelf al hebt toegepast?

Misschien handig om erbij te vertellen dat ik werk als ZZP-er en dat mijn blog Marstyle mijn voornaamste inkomstenbron is. Daar inspireer ik lezers door over mijn ervaringen te vertellen en bedrijven bieden mij geregeld de kans om – met of zonder kinderen – een korte trip te maken. Besef me heel goed dat dit best bijzonder is, maar… omdat we regelmatig weg gaan kan ik je dus ook een mooie vergelijking bieden!

Op vakantie met opa en oma

Met jonge kinderen is op vakantie gaan best een hele onderneming. Met het inpakken van de tassen ben je er nog niet tenslotte. Extra handen zijn dus fijn en niets vertrouwder dan je ouders meenemen. Met z’n allen in 1 auto is wel wat krap, aangezien de single mama naast de autostoeltjes op de achterbank zat. Wel fijn dat je aanspraak hebt van volwassenen, dat oma altijd vroeg opstaat en jij nog even kunt blijven liggen, dat je taken als koken en tafel dekken kunt verdelen. Vaak hebben opa en oma leuke ideeën om simpele dingen met de kleinkinderen te ondernemen, zoals herfstschatten zoeken en een mandala maken op het terras van je caravan. Het geeft mij dus meer rust tijdens de vakantie en de mogelijkheid om eventjes met 1 van de kinderen iets te doen of juist iets voor mezelf.

Wij zijn 2x naar België geweest: naar Parc La Clusure in de Ardennen in een stacaravan en naar de luxe, ruime huisjes vlak onder de grens bij Maastricht van De Molen van Medael. Nadelen van met opa en oma op reis: ze houden niet van zwemmen, trakteren als je uit eten gaat kost iets meer geld en je hebt geen privacy.

Op vakantie naar het Landgoed van Ulvend, onze ervaring bij de Molen van Medael ⋆ Marstyle

Een heerlijk begin van de zomervakantie, we verbleven een midweek op het Landgoed van Ulvend in België. Ons luxe vakantieverblijf was het 12-persoons Melkhuisje bij de Molen van Medael, oorspronkelijk ergens in 1200 gebouwd. Recent helemaal opgeknapt en ik ben verliefd geworden op de lemen wand in de ouderslaapkamers.

Met vrienden + kids

Ok, hier smokkel ik een beetje. Ik ben met een blogvriendin en haar en mijn kinderen een vakantiepark gaan testen (Lemeler Esch) en heb een familiehuis op vakantiepark De Leistert bezocht met mijn broer en zijn gezin. Ook hier: je hebt geen privacy, maar het is gezellig. De kinderen hebben bovendien speelkameraadjes! Volwassenen van je eigen leeftijd zijn iets actiever, dus je bezoekt het zwembad of gaat er samen op uit voor een wandeling of speelbos. Met mijn broer had ik een zeer ruime vakantiewoning voor 8 personen, inclusief sauna en wasmachine. Met de blogvriendin deelden we een 6-persoonshuisje, waardoor je wat dichter op elkaar zit. Heel leuk: ze had een houtgestookte hottub voor de kinderen geregeld buiten bij het huisje! 

Verder heb ik vriendinnen zonder kinderen meegevraagd voor reisjes naar pretparken met overnachting. Ik houd niet van achtbanen, dus een vriendin die daar wel in durft met mijn kinderen is ideaal. Veel attracties zit je met zijn tweetjes naast elkaar, extra handen zijn dan fijn. Zo wordt vakantie vieren als single mom een stuk makkelijker.

Pretpark en nachtje weg: Hotel Matamba bij Phantasialand ⋆ Marstyle

In de achtbaan met een VR-bril op je neus, de mogelijkheid om krokodillenvlees te eten, overal bloemen en naar het buitenland maar niet te lang in de auto… Phantasialand heeft het allemaal. Zoek je een ideale korte trip om er even helemaal uit te zijn, maar wil je niet al je vrije dagen opgebruiken?

Zelf op vakantie vieren als single mom

Dit vond ik de allerspannendste manier van vakantie vieren: voor het eerst zelf zonder partner op vakantie gaan. Echt vakantie vieren als single mom dus. Maar wat gaf het een rust! Je kunt lekker je eigen tempo bepalen, geen anderen om rekening mee te houden. Wel vermoeiend om steeds met je kinderen op stap te gaan (ze waren nog te jong om alleen naar een speeltuin of het zwembad te gaan), maar niemand stoort zich er aan als je de plannen toch even wijzigt, naar de snackbar wilt of er een kind dwars ligt. (Nou ja, daar stoor je je dan zelf wel aan uiteraard.) Je mist de aanspraak van volwassenen wel. In restaurants zit je alleen tussen de stelletjes (de kinderen rennen naar het aanwezige speelhoekje), fijner om dus in je eigen huisje te eten.

Lees ook: mijn eerste vakantie als alleenstaande ouder

Ik houd van luxe vakantiehuisjes dus Landal en Center Parcs zijn dan ideaal, maar je maakt het makkelijkste contact (vooral ook de kinderen) met bijvoorbeeld een stacaravan op een veldje. Dat is ook direct het nadeel: terwijl ik bij De Leistert een spannende film keek, stond er ineens een wildvreemde vrouw in mijn woonkamer. Ieks! Ze had zich vergist in de caravan en ik had blijkbaar de pui niet goed afgesloten…

Als single parent op vakantie ⋆ Marstyle

Er zijn in Nederland duizenden éénoudergezinnen. Alleen mijn kinderen al leven in 2 van zulke gezinnen, haha: ze zijn met papa de helft van de week een gezin en de andere helft van de week zijn ze met mama een gezin. En jullie weten dat het mama-gezin ontzettend geniet van samen op vakantie gaan.

1 op 1 met één kind

Lastig om te regelen, want je hebt opvang nodig voor je andere kind(eren). Daarbij wil het andere kind dit natuurlijk ook! Wel heel erg tof en de moeite waard: met 1 kind een nachtje weg. Via Vakantieveilingen.nl kun je voor een prikkie 2-persoonskamers scoren in leuke hotels. Thuis hebben wij geen bad, dus ik selecteer daarop. Je komt zo veel meer tot een gesprek met diepgang saampjes. In het begin missen ze hun zus, maar dan merken ze ineens dat mama nu alle aandacht heeft voor hun eigen persoontje. Lekker kletsen in bad, samen een strandwandeling maken, winkelen of poolen en fijn uit eten gaan. En wat is er in zo’n hotel altijd veel te kiezen bij het ontbijt!

Nachtje Grand Hotel Amstelveen ⋆ Marstyle

Mijn dochter en ik sliepen een nachtje in een Junior Art Suite van Grand Hotel Amstelveen. Een hotel vlakbij Amsterdam, maar rustig gelegen en je kunt er gratis parkeren. We hadden deze overnachting gewonnen door via Instagram mee te doen aan een winactie.

De georganiseerde eenoudervakantie met een groep

Veel single parents zweren erbij: de groepsreis voor alleenstaande ouders met hun kinderen. Ik hoor goede verhalen over bijvoorbeeld Estivant in het buitenland. Zelf ben ik met Solo Amigos – die ook singles weekenden organiseert – all inclusive in Nederland mee geweest. Heel erg leuk! Waar je normaal steeds met je kinderen bezig moet zijn, hadden ze nu direct al vriendjes en vriendinnen gemaakt en zichzelf daardoor super vermaakt. Als je kinderen het leuk hebben, heb jij het ook leuk.

Je bent natuurlijk wel afhankelijk van de groep. Daar zitten altijd mensen bij met wie je klikt en mensen die zwaar in je allergiezone zitten. Wij deelden een groepshuisje met nog 2 andere éénoudergezinnen, maar hadden een eigen douche en de meisjes deelden samen een bedstee. ’s Avonds zat ik gezellig rond het kampvuur met de andere ouders terwijl de kinderen tiktokjes maakten en spelletjes deden in één van de huisjes. Ook de speeltuin vonden ze geweldig. Wat ik zelf écht, écht de moeite waard vond: het eten. Een Indonesische chefkokkin schotelde ons dagelijks de heerlijkste meergangendiners voor. Eerst de kinderen – die iets anders kregen – en daarna wij. Je kon je verder inschrijven voor activiteiten, maar dat was niet verplicht. 

Op all inclusive eenoudervakantie in Nederland, onze ervaring met Solo Amigos ⋆ Marstyle

Als alleenstaande ouder ken je de vraag vast wel: wat gaan we doen met de vakantie? Boek je iets met vrienden of familie, ga je alleen met je kinderen op reis of wordt het toch een eenoudervakantie? Na de eerste 2 opties weten wij nu ook wat het is om op all inclusive eenoudervakantie te gaan in Nederland.

Met de hele familie

Je kunt ook met je hele familie op vakantie. Ik genoot er als kind ontzettend van wanneer mijn opa het weer tijd vond dat iedereen bij elkaar kwam in een groepsaccomodatie of gewoon in tenten bij een oom in de tuin. Al je ooms en tantes en nichtjes en neefjes bij elkaar, paaltjesvoetbal, barbecueën… niets leuker dan dat? 

Met alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar is toch best druk, en aangezien één van deze kinderen autisme heeft geen aanrader. Tóch vonden mijn ouders manieren om met de hele familie op vakantie te gaan. Op een park verschillende huisjes naast elkaar huren, bijvoorbeeld zodat ieder z’n eigen plek heeft met het gezin. Bij een huwelijksjubileum trokken ze dit naar een hoger level: met z’n allen all inclusive naar RIU Touareg op Boa Vista in Kaapverdië. Een topvakantie! Er waren geen verplichtingen, behalve ’s avonds met z’n allen aan tafel in het buffetrestaurant. Elk gezin had een eigen hotelkamer. We kwamen elkaar tegen bij het zwembad, op het strand en aan het ontbijt. Eten en drinken wanneer je wilt en wat je wilt, want alles zit er bij in.

Marguerita op vakantie vieren als single mom
Op naar Kaapverdië!

Tinder op vakantie

Dit hoort ook bij vakantie vieren als single mom: een beetje flirten. Tinder deed het op vakantie ook, ik matchte met de man die voor ons in het vliegtuig had gezeten en waar ik al een praatje mee had gemaakt. Flirten met familie en je kinderen in de buurt is wel wat ingewikkeld, maar het kan prima. Verder hadden de kinderen speelkameraadjes, konden we ons eigen tempo aanhouden en vond niemand het vervelend dat wij met TUI op excursie wilden. Daar werden we in een auto gedeeld met een andere single meisjesmama waardoor de kinderen leuk samen optrokken en wij aanspraak van elkaar hadden. 

Helemaal in je uppie

Uiteraard zijn er nog allerlei andere varianten van vakantie vieren. Zo ben ik met een persreis met mijn kinderen naar een pretpark in Frankrijk gevlogen en zonder kinderen met een groep bloggers naar Spanje. Maar wat ik zelf vond dat ik een keer gedaan MOEST hebben: helemaal in mijn uppie op vakantie. Voor een stukje zelfvertrouwen, laten zien dat ik dit kan. Mijn plannen lokten namelijk nogal reacties uit in de trant van “zou je dat wel doen als vrouw alleen”? Maar die kreeg ik ook op mijn stedentrip naar Barcelona met een tinderdate die ik amper kende en dat was een onwijs leuke ervaring. 

Dus ging ik (op uitnodiging voor mijn blog, dat wel) naar Valencia in Spanje! Ik zat in een geweldige B&B gerund door een Nederlands homostel midden in het centrum. Door alle corona-toestanden moest ook deze trip verplaatst worden en waren er verder geen andere gasten, maar wat was het tof! Zo’n prachtige stad. Kon mijn eigen tempo aanhouden (dutjes nemen wanneer nodig, mijn gezondheid is ruk door diezelfde corona), kreeg allemaal goede tips in het Nederlands en er werd heel goed voor me gezorgd in de B&B.

Ik ben met een Nederlandse stadsgids op de elektrische step het Turiapark gaan verkennen, heel erg leuk! Het was wellicht leuker geweest om ook op andere momenten samen met iemand op de vele terrasjes te zitten en lekker te eten, dat wel, maar het stuk zelfvertrouwen neemt niemand je af en je maakt alleen op reis makkelijker praatjes met anderen. Tot mijn verdriet heeft de pandemie z’n tol geëist en is de Valencia Mindfullness Retreat niet meer…

Werken aan jezelf op Mindfulness Retreat in Valencia ⋆ Marstyle

Wie van jullie doet aan mindfulness? Het betekent eigenlijk dat je je volledig bewust bent van het nu. Van je huidige ervaring. Geen stress, niet piekeren, maar rust en luisteren naar je lichaam en je omgeving.

Met je ex op vakantie

Ik weet dat er ook gescheiden ouders zijn die met hun ex op vakantie gaan of zelfs met exen en nieuwe partners naast elkaar iets boeken. Dat is bij mij niet aan de orde: de vader van mijn kinderen denkt dat dit voor de kinderen te verwarrend zou zijn. Daar heeft hij wel een punt. We hebben dit tijdens de scheiding nog 1x gedaan voor mijn blog maar dat liep toch wat stroever.

Voor 2021 staat tot nu toe op mijn planning een Singles Weekend met Solo Amigos zónder de kinderen, een weekendje Roompot aan het strand als eenoudergezin met z’n drietjes, een weekendje Landal dat in 2020 al 2x is uitgesteld maar er toch écht van gaat komen, een voor mijn blog gewonnen wijnreis met +1 (ik gok dat dit een vriendje gaat worden, zijn altijd wel vrijwilligers voor te vinden mijn kinderen zijn te jong voor wijn) naar Zuid-Frankrijk. Verder wil ik nog iets bijzonders verzinnen voor de 10e verjaardag van mijn oudste dochter, een 1-op-1 reisje. Liefst een stedentrip, ze wil graag samen met mij vliegen. Hiervoor moeten we eerst maar eens afwachten wanneer dat weer zou kunnen!

Heb jij al reisplannen gemaakt? En welke vorm van vakantie vieren als single mom of dad spreekt jou het meest aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.