Als alleenstaande ouder Europa-Park bezoeken

Een pretparkvakantie: ik vind het de ideale vakantie met kinderen. Ze worden de hele dag beziggehouden, je hebt er zelf ook wat aan (als je van pretparken houdt, tenminste) en als je kinderen groot genoeg zijn, kun je ze op pad sturen en lekker op een bankje gaan zitten. Gelukkig heb ik een gezin met echte pretparkfans. En waar ik het vroeger al een onderneming vond om alleen met mijn kinderen naar Drievliet te gaan, rijd ik nu gerust ruim 700 kilometer om Europa-Park te bezoeken. Dit is ons favoriete pretpark, en het ligt in Zuid-Duitsland, net boven het Zwarte Woud. In dit artikel vertel ik waarom Europa-Park een aanrader is, en dat het prima te doen is als alleenstaande ouder.

Wat is Europa-Park?

Ik verbaas me er nog steeds over dat Europa-Park nog zo weinig bekendheid heeft in Nederland. Het is namelijk een enorm pretpark met heel veel attracties, hotels, een waterpark… kortom alles wat je wilt voor een pretparkvakantie. Het ligt in Zuid-Duitsland, in Rust. Dit is vlakbij de Duits-Franse grens, redelijk dicht bij Straatsburg en Freiburg, en op de route naar bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk in Italië. Steeds meer Nederlanders gebruiken Europa-Park als tussenstop op de heen- of terugreis met hun zomervakantie. Europa-Park is inmiddels echter zo groot, dat je er beter gewoon een paar dagen kunt boeken!

Attracties

Met ruim 100 attracties waarvan 13 bijzondere achtbanen, is er in Europa-Park voor ieder wat wils. Ook de niet-thrillseeker kan hier zijn of haar hart ophalen! Bootjes, auto’tjes, allerlei speelgelegenheden, draaimolens, fantasy-rides: je kunt hier je lol op. Europa-Park is qua grootte net iets groter dan de Efteling. Je kunt je te voet verplaatsen, maar ook met het gratis treintje of de EP-express, een monorail.

Wil je precies weten welke achtbanen er zijn? Ik heb ze allemaal voor je uitgeprobeerd. In mijn blog over de achtbanen in Europa-Park kun je de bijzonderheden lezen. Want het zijn niet zomaar achtbanen: sommigen kun je ook nemen met een VR-bril op, in eentje word je afgeschoten met 100 km per uur, en er is er eentje die 73 meter hoog is. Genoeg adrenaline te vinden dus hier!

Qua rustige attracties zijn Piraten van Batavia, Josefina’s keizerlijke rondvaart en het Voletarium, een grote panorama vliegsimulator, aanraders.

Europa-Park attracties
Josefina’s keizerlijke rondvaart
Waterattracties blijven leuk! (Foto: de Mamagids)

Themagebieden

Europa-Park is verdeeld in 15 themagebieden, naar verschillende landen. De thema’s zijn hier tot de puntjes doorgevoerd. Loop je dus in Griekenland, tussen de witte huisjes met blauwe kozijnen, kijk je uit op blauw water (met een spetterende waterachtbaan), kun je bij het eettentje verderop gyros bestellen. En: in Griekenland schijnt altijd de zon. Een paar stappen verder ben je in een Zwitsers bergdorpje, op een Italiaanse piazza (met heerlijk ijs!), in een gezellige Duitse biergarten of sta je bij een Portugees oorlogsschip. Ik kan enorm genieten van hoe Europa-Park is aangekleed. Ook in de hotels zijn de thema’s helemaal doorgevoerd. Inmiddels ben ik er drie keer geweest, maar ik zie nog elke keer nieuwe dingen.

Waterpark Rulantica

Nieuw bij Europa-Park is waterpark Rulantica. Eerder vertelde ik al over de opening in 2019, maar door Corona is het natuurlijk daarna weer lange tijd dicht geweest. Inmiddels ontvangt Rulantica 5000 bezoekers per dag, en wordt er alweer aan uitbreiding gewerkt. In dit waterpark, dat zowel een indoor- als outdoor gedeelte heeft en jaarrond geopend is, vind je een golflagbad, poolbarren, een lazy river, een wild river, 30 glijbanen en heel mooie speelplekken. Dit is echt een waterpark waar jong en oud zich uitgebreid kunnen vermaken. In dit artikel lees je er over ons dagje Rulantica, kun je foto’s zien en lezen wat wij hier het allerleukste vonden.

Overnachten bij Europa-Park

Natuurlijk, Europa-Park is te doen in één dag, maar dan mis je een hoop. Daarnaast moet je dan na een vermoeiende dag pretpark alsnog de auto in naar een accommodatie. Ik zou echt ten zeerste aanraden om bij Europa-Park te overnachten. Dit kan op de camping met een eigen caravan of tent, op het Camp Resort in een gehuurde blokhut of tipi, of in één van de zes themahotels. Bij alle overnachtingsmogelijkheden zit je vlakbij de ingang van het park, kun je eerder het park in en ook hier geniet je van de thema’s die tot in de puntjes zijn doorgevoerd.

Camp Resort en camping

Wij verbleven twee keer op het Camp resort. Dit is helemaal in Western stijl. Je kunt hier slapen in een tipi, huifkar of houten blokhut. Dit is redelijk basic: er zijn bedden en op het terrein zijn toilet- en douchegebouwen. Allemaal netjes en prima voor 1 of 2 nachtjes. Met een gezin met twee kinderen betaal je rond de €150,- per nacht voor een 4-persoonsblokhut in het hoogseizoen. Hier krijg je ontbijt bij in de naastgelegen Silver Lake Saloon. Een kampeerplek kost rond de €50,- per nacht. Ook kun je met je camper terecht bij Europa-Park.

Hotels bij Europa-Park

Zoals ik al zei: alle hotels bij Europa-Park zijn op loopafstand van het park, al kun je vanaf hotel Bell Rock en Hotel Krønasår ook de pendelbus nemen. De zes hotels hebben allemaal vier sterren, een zwembad, gratis parkeergelegenheid en sommigen hebben een wellness. Als hotelgast kun je de zwembaden en wellness van alle hotels gebruiken.

Wij verbleven de laatste keer in hotel El Andaluz. Dit hotel in Spaans thema ligt het dichtst bij de achteringang van het park. De sfeer is echt op en top Spaans. De vierpersoonskamers zijn redelijk ruim, met een tweepersoonsbed en een stapelbed. Natuurlijk slaap je heerlijk na een dag pretpark! Alle hotels hebben een restaurant waar je ontbijt (standaard inbegrepen) en kunt avondeten.

Onze 4-persoonskamer in hotel Andaluz
Een kamer in hotel Krønasår

Het mooiste hotel vinden wij hotel Colosseo, waarbij een deel van het Colosseum is nagebouwd. In de hal is een prachtige schildering op het plafond gemaakt. Met het mooie weer (Europa-Park ligt vlakbij de warmste plek van Duitsland) waanden wij ons echt in de Mediterrannée. Alle hotels hebben kamers in verschillende prijsklassen. In het hoogseizoen betaal je rond de €300,- voor een 4-persoons kamer, dit is inclusief ontbijt.

Tips voor alleenreizende ouders die Europa-Park bezoeken

Als alleenreizende ouder loop je altijd tegen zaken aan die je niet hebt als je met twee volwassenen bent. Ik bezocht Europa-Park drie keer alleen met de kinderen, dus kan wel zeggen dat ik een pro ben. Ook Merel van de Mamagids was hier meerdere keren alleen met kinderen. Samen zetten we een paar belangrijke tips op een rijtje:

  • Zeker voor jonge kinderen kan een dag pretpark heftig zijn, met veel indrukken. Wissel drukke en rustige attracties af, ook om zelf even bij te kunnen komen. Verblijf in hotel El Andaluz, Castillo d’Alcazar of Colosseo is het meest aan te raden, omdat die het dichtst bij het pretpark liggen en je dus eenvoudig even terug kunt naar de kamer om te rusten.
  • Maak van tevoren een planning. Je kunt overal plattegronden van het park krijgen, probeer het park per themagebied te enteren, anders loop je van hot naar her. Zeker als de kinderen er al eens geweest zijn en ineens ‘ik wil in de zweefmolen!’ roepen terwijl je net bij de Silver Star, 1,5 kilometer verderop staat. Het is ook zonde als je dingen mist doordat je vooral aan het lopen bent geweest. En als alleenstaande ouder kun je nu eenmaal niet opsplitsen..
  • Ierland is het gedeelte voor de allerkleinsten en een redelijk afgesloten gebied. Ben je dus echt even helemaal klaar met alles en iedereen, ga dan hier zitten zodat ze zichzelf even kunnen vermaken en je niet bang hoeft te zijn dat ze er vandoor gaan.
  • In de achtbaan terwijl je kleine kinderen hebt die er niet in mogen: lastig. Europa-Park heeft de babyswitch pas. Deze is wel bedoeld voor als je iemand hebt om je kleintje bij achter te laten. De ene ouder gaat in de rij en vraagt aan het begin een babyswitch pas. Na de attractie geeft hij deze bij de uitgang aan de andere ouder, die dan via de uitgang naar binnen mag en niet ook nog eens in de rij hoeft. Wij hebben dit de tweede keer gedaan met mijn puber die dan even op zijn zusje kon passen, omdat ik graag in de achtbaan wilde.
  • Een andere optie: neem je kind mee in de rij voor de achtbaan. Ben je aan de beurt, laat je je kind via het karretje naar de uitgang lopen en daar wachten. Moeten ze natuurlijk wel groot genoeg voor zijn, maar het is een handige optie met kinderen die ergens nog niet in mogen of durven.
  • Voor eten en drinken moet je soms best lang in de rij staan, zeker rond etenstijd. En wederom: als alleenstaande ouder ben je altijd de sjaak. Neem dus sowieso eten en drinken mee, zodat je er iets in kunt stoppen voordat je kinderen hangry worden. Wij vinden themagebied ‘Nederland’ het fijnst om te eten. Dit is een redelijk overzichtelijk gebied, met speelmogelijkheden voor de kids terwijl je zelf in de rij staat. Verder kun je hier patat, poffertjes en bitterballen krijgen, toch wat onze kinderen het liefst hebben. Wil je zelf iets exotisch, dan kun je in themagebied Rusland daarna nog een portie borsjt halen.
  • Geniet! Ook al kun je misschien niet in de spectaculaire achtbanen waar je wel graag in had gewild, Europa-Park heeft zoveel moois, je kijkt er je ogen uit. Na drie keer heb ik nog steeds lang niet alles gezien. Zoals de shows bijvoorbeeld, ook een goede tip als je zelf even een rustmomentje wilt. Verder komen er steeds weer nieuwe dingen bij, dus kom gewoon terug als je kinderen wat groter zijn.

Tot slot

Er is één klein nadeel: je kinderen raken een beetje verwend door Europa-Park. Wij hoeven geen pretpark in Nederland meer te bezoeken, want dat is allemaal ‘saai’. Zelfs Universal Studio’s Florida kon Europa-Park wat mijn kinderen betreft niet verslaan. En mijn oudste ging pas voor het eerst naar Disney, dat was werkelijk een tegenvaller. Kortom, die vierde keer Europa-Park gaat er zeker komen, vooral nu er weer een nieuw themagebied wordt gebouwd én nieuwe glijbanen in aantocht zijn. Wij kunnen niet wachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.