Twijfel door Corona: een vakantie boeken of afwachten?

Vakantie boeken: ja of nee?

De afgelopen jaren zijn we allemaal een beetje teruggefloten wat betreft het boeken van vakanties. Hoewel er mensen waren die last-minute altijd al een geweldige uitvinding vonden, zijn de meeste reizigers toch fan van enkele maanden van tevoren boeken. Dan heb je immers nog voldoende keuze én goedkopere vliegtickets. Helaas: corona heeft ons een beetje onzeker gemaakt, want juist die vroegboekers moesten door veranderende reisadviezen regelmatig omboeken of annuleren. Gelukkig kreeg je vrijwel altijd je geld terug, maar grappig was het niet. Het lijkt alsof veel mensen daardoor wat huiverig zijn geworden, en niet meer lang vooruit durven plannen.

Huidig reisadvies

Het huidige advies van de rijksoverheid is: ga niet op vakantie naar een land met oranje of rood reisadvies. De reisadviezen zijn nu niet meer gebaseerd op Corona, alleen nog op veiligheidssituaties. De oranje en rode gebieden zijn dus vooral die kleur omdat er oorlog of onrust heerst in een bepaald gebied. Eén van de laatste landen dat nog dicht was vanwege Corona, Japan, is in september 2022 weer open gegaan. Een overzicht van adviezen voor verschillende landen vind je op de website van Buitenlandse Zaken. Hier kun je ook een app downloaden met pushmeldingen per land, heb je vakantieplannen dan is dit zeker een aanrader!

No Title

No Description

Kan ik een geboekte vakantie annuleren als ik niet meer durf?

Een vakantie annuleren kan alleen als je daarvoor verzekerd bent, en onder bepaalde voorwaarden. Dit was trouwens altijd al zo, ook voor de Coronacrisis. Redenen om te annuleren zijn bijvoorbeeld als je zelf of je reisgenoot ziek wordt, als er een familielid overlijdt of als je in scheiding ligt. Het is per verzekeraar verschillend wat de voorwaarden zijn, dus je moet altijd goed de voorwaarden bekijken en je eventueel aanvullend verzekeren.

Corona valt echter niet onder de redenen om je vakantie te annuleren, ook niet als je de dekking terrorisme en natuurrampen hebt afgesloten. Heb je dus geboekt en bedenk je ineens dat je toch niet meer durft vanwege Corona, dan kun je je geld niet terugkrijgen. Wel bieden veel reisorganisaties versoepelde voorwaarden voor omboeken: bijvoorbeeld TUI, waar je tot 7 dagen voor vertrek gratis kan omboeken.

Wintervakantie boeken: welke bestemming kies je?

Zonbestemmingen in winter 2023/2024

Dat betekent dus dat je gewoon weer los kan qua boeken! Ben je nu op zoek naar een winterbestemming? Dan is dit een mooie tijd om te gaan boeken. Winterzon kun je bijvoorbeeld vinden op de Nederlandse Antillen, maar ook in Afrikaanse landen zoals Gambia of Kaapverdië. Ook de badplaatsen in Egypte behoren weer tot een veilige reisbestemming. Wil je nog verder weg? Dan kun je op safari in Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika, of de zon opzoeken op Zanzibar. Ook Bali is een mooie zonbestemming. Ter plaatse kunnen soms nog coronamaatregelen gelden, zoals een mondkapje in een taxi of in het openbaar vervoer, maar er wordt niet meer streng gehandhaafd.

Ook cruises, een tak die vrijwel stillag tijdens corona, zijn weer volop bezig. Wil je dus zon combineren met het ontdekken van meerdere plekken, boek dan een cruise naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied.

Andere bestemmingen voor winter 2023/2024

Wil je niet per se in bikini op het strand liggen maar wel even weg? Dan zijn Zweeds en Fins lapland heel populaire winterbestemmingen. Veel reizigers gaan erheen om het noorderlicht te kunnen zien, echt een bucketlist-tripje natuurlijk!

De beperkende factor bij wintersport is inmiddels eerder het klimaat dan Corona: er zijn steeds meer plekken waar de pistes groen blijven. Wil je verzekerd zijn van sneeuw, kies dan de hoger gelegen gebieden in de Alpen, Canada of de VS.

Wat als er toch inreisbeperkingen zijn in een land?

Sommige landen kiezen ervoor om inreisbeperkingen op te leggen aan reizigers uit Nederland, dit advies kan ineens weer veranderen. Dit kan betekenen dat je moet laten zien dat je recentelijk negatief getest bent of gevaccineerd bent, en anders twee weken in quarantaine moet. Niet echt een leuke vakantie natuurlijk als je nergens heen kunt, dus ook hiervoor is het goed om de actuele status van de landen in de gaten te houden. Ook kunnen in landen andere regels gelden met betrekking tot het houden van afstand en gebruik van mondkapjes. Lees je dus goed in!

Foto: pixabay

Gratis omboeken tot 7 dagen voor vertrek

Om er toch zeker van de zijn dat ik mijn geld niet in de sloot gooide, heb ik er dit jaar voor gekozen die herfstvakantie te boeken bij TUI. Hier geldt een zogenaamde omruilgarantie: tot 7 dagen voor vertrek kun je je bestemming, reisdatum en reisgezelschap wijzigen. Dit ga ik waarschijnlijk ook weer doen voor de voorjaarsvakantie. Wordt dat niets, dan kan ik altijd nog een weekje naar Center parcs

Ben jij nog bang voor Corona als je een vakantie boekt, of heb je dat helemaal losgelaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.