Van Center Parcs tot Curaçao: alles over het reisadvies voor winter 2020/2021

Laatste update: 15 december 2020

Weet je nog dat we dit voorjaar dachten: ach, misschien zit een vakantie er nu niet in, maar dan gaan we gewoon dit najaar of komende winter weg? Ik dacht dit in ieder geval wel. In de zomer vond ik het allemaal nog te spannend, want veel bestemmingen waren net open en of je in een vliegtuig besmet zou kunnen raken was onduidelijk. Ach, was ik toen maar gelijk weggegaan. Ik zette vol in op een week zon in de herfstvakantie, maar het bleef tot het laatst spannend of het door kon gaan en naar welke bestemming. Uiteindelijk belandden we 5 dagen in Portugal, dat gelukkig toen nog niet oranje kleurde. Inmiddels is het dringende advies van de overheid om tot half maart niet naar het buitenland te reizen.

Oranje reisadvies

Even voor de duidelijkheid: met ‘oranje’ bedoel ik het reisadvies gegeven door de Nederlandse overheid. Naar een land dat oranje gekleurd is op de kaart mogen alleen noodzakelijke reizen, en daar valt vakantie niet onder. Ben je in een gebied dat oranje kleurt als je daar bent, is het de bedoeling dat je direct naar huis vertrekt. Blijf je daar terwijl je al naar huis had gekund, kan het zijn dat je reisverzekering niet meer geldig is. Ben je in een gebied geweest dat op dat moment oranje was, wordt geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan bij thuiskomst.

Die reisadviezen veranderen nogal eens. En nogal abrupt. Op dit moment is het reisadvies voor alle landen oranje, en betekent het dus dat je nergens heen mag.

App met het laatste reisadvies

Sinds kort heb ik een belangrijke app op mijn telefoon geïnstalleerd: die met de laatste reisadviezen. Deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft per land het huidige reisadvies aan. Je kunt in de app landen als favoriet instellen, waarna je een pushmelding krijgt zodra er iets in het reisadvies verandert. Zeker een aanrader om deze te downloaden als je reisplannen hebt de komende tijd!

Naar welke zonbestemmingen kun je nog wel afreizen deze winter?*

En zo wordt de winterzon, die ik altijd graag opzoek, wel een erg lastig ding. Want moet je het wel willen? En als je gaat: waar kun je nog naartoe deze winter als je zon wilt? Op het moment van schrijven ben je nergens welkom. Kunnen we straks weer reizen, dan zal dat onder voorwaarden zijn. Bij veel bestemmingen waren deze zomer recente negatieve PCR-testuitslagen verplicht om te laten zien. Ook moest je voor verschillende bestemmingen online of uitgeprinte versies van gezondheidsverklaringen kunnen laten zien, check dit dus goed voor je op reis gaat!

In de persconferentie van 4 november heeft de minister duidelijk gezegd dat de reisbeperking niet geldt voor Aruba, Bonaire of Curaçao, omdat dit bij Nederland hoort. Het klonk bijna als een uitnodiging om daar naartoe te gaan. Helaas zijn ook voor deze bestemming de reisadviezen nu op oranje gezet en het wordt dus afgeraden om hier naartoe te reizen.

Naar welke andere landen in Europa kun je afreizen deze winter?*

Helaas, zoals het er nu uitziet kan er voorlopig niet gereisd worden binnen Europa. Wintersporten kan helaas voorlopig niet. Zowel Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn de afgelopen tijd op oranje gesprongen. Verder gelden in sommige landen, zoals Duitsland, in de maand november strenge lockdowns: horeca, theater- en concertgebouwen zijn gesloten en toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. In Oostenrijk zijn skiliften gesloten. Het lijkt erop dat dit in ieder geval tot half maart gaat duren.

Kan ik wel door oranje landen heen rijden?

Stel, je wilt graag naar een land dat tzt weer geel wordt, laten we zeggen Zweden, en je besluit met de auto te gaan. Hiervoor moet je dus een paar oranje landen, Duitsland en Denemarken doorkruisen. Mag dit? Ook hierover is informatie te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Die zeggen daarover het volgende:

Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij  niet meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Tja, best iets om rekening mee te houden dus. België kun je nog wel doorkruisen zonder plassen of tanken, maar bij een groter land word dit natuurlijk al lastiger. Goed over nadenken dus!

Reisadvies voor landen buiten Europa

Op dit moment staat het reisadvies voor landen buiten Europa op oranje of soms zelfs rood. Vakantie buiten Europa is dus niet toegestaan. Er werd dit najaar wel gekeken naar een mogelijkheid om het reisadvies buiten Europa te nuanceren. Op dit moment is dat al gebeurd voor de Canarische Eilanden. Maar goed, in Nederland valt het niet mee met de besmettingen en ook in de rest van de wereld gaat het nog niet goed, dus of het veel positiever wordt de komende tijd betwijfel ik…

Vakantie in Nederland

Last but not least: vakantie in Nederland. Hoewel dit natuurlijk ook onder onnodige reisbewegingen valt, is dit eigenlijk het enige dat nog wel een beetje wordt gedoogd. Op vakantie in Nederland is dan zeker een optie die je kunt overwegen. Weliswaar is Nederland nooit zonzeker, al helemaal niet in de winter, maar toch zijn er genoeg leuke plekken om de vakantie door te brengen. Uitwaaien op Texel, fietsen in de achterhoek, BN’ers spotten in het Gooi of lekker eten en drinken bestellen in Limburg. En ben je toch op zoek naar wat subtropen: in de Aqua Mundo van Center Parcs is het altijd 30 graden! Vanaf 19 januari zijn de zwembaden hopelijk weer open.

No Title

No Description

Verder zijn er in heel Nederland natuurlijk maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Zo zijn horecagelegenheden, theaters en bioscopen gesloten. Gezellig een weekendje naar een hotel kan nog wel, maar veel meer dan slapen kun je daar waarschijnlijk niet doen. Hoewel me dat ook best lekker lijkt…

En, wie heeft er nog reisplannen voor deze winter en waar wil je naartoe? Laat een reactie achter in de comments!

*Let op: de reisadviezen kunnen elk moment veranderen. Check dus altijd zelf bij je reisaanbieder of het ministerie van Buitenlandse Zaken het laatste reisadvies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.