De toren van Pisa, wie kent hem niet? Als kind vond ik het spel machtig leuk. Net zo lang blauwe mannetjes op de toren zetten tot het ding omkukelt. Een paar jaar geleden werd de scheve toren wat recht gehesen. Niet helemaal recht, anders zouden er geen toeristen meer komen. Ik vond het hoog tijd worden om de toren eens te gaan bekijken en toen mijn kinderen er ook over begonnen, besloot ik vrij impulsief een reisje te boeken naar Pisa.
Dé foto met toren van Pisa
Met twee kinderen vloog ik een paar weken later naar Pisa. Gewoon vanaf Rotterdam, binnen twee uur. Met goedkope tickets via Transavia. Echt, naar de Martinitoren in Groningen had ik langer onderweg geweest. Om 7.00 uur stapten we het vliegtuig in, om 10.00 uur stonden we aan de voet van de toren. De toren die echt best wel scheef staat! We richtten ons eerst op de standaard foto’s: waarbij we de toren omduwen. Dat blijft grappig! Wat ik ook grappig vond? De 4000 andere mensen die precies hetzelfde idee hadden. Ja, in 2019 barstte het nog van de toeristen in Pisa, vooral uit Azië. Heel gezellig!
Hoe kom je bij de toren van Pisa?
Ik had me echt een wereldstad voorgesteld, met een wereldattractie. Dat viel enorm mee of tegen, net hoe je het bekijkt, Pisa is maar een klein stadje. De toren, in het centrum, is niet te missen. De toren van Pisa staat op het Piazza dei Miracoli, een mooi plein waar je ook de Duomo (kathedraal) en het Baptisterium vindt. Supermooie gebouwen om te bekijken. Leuk is dat je er gewoon gratis heen kunt lopen. Op het pleintje voor de Piazza dei Miracoli vind je een marktje met souvenirs, en aan de andere kant loop je zo het stadscentrum in.
Parkeren
Ik huurde een auto op het vliegveld van Pisa, en reed ermee naar de stad. Parkeren was heel simpel, in Pisa zijn meerdere bewaakte parkeerterreinen. Ook kun je gewoon langs de kant van de straat parkeren. In het centrum is dat betaald, buiten het centrum soms zelfs gratis. Echt, niks vergeleken bij Amsterdam.
Openbaar vervoer
Als je het openbaar vervoer wilt gebruiken in Pisa is de bus het handigst. Kaartjes kun je in tabakswinkels en op toeristische punten kopen. Maar, de stad het is overzichtelijk en veel is op loopafstand. Zo zie je ook nog eens wat van de stad! Zelfs vanaf het vliegveld naar het stadscentrum kun je prima lopen, dat kost je ongeveer 20 minuten. Uiteraard kun je ook overal taxistandplaatsen vinden. En wat dacht je van een leuke boottocht over de rivier de Arno?
De toren van Pisa beklimmen
Om in de toren van Pisa te gaan moet je uiteraard betalen, en ook de bijgelegen kerk vraagt entreetickets. Handig is om van te voren entreetickets te bestellen, dit kan in Nederland al. Bijvoorbeeld via de website van Tiqets. Entree voor de toren en de kathedraal kosten zo’n €22,-. Wordt het erg warm? Dan kun je skip-the-line tickets overwegen. Iets duurder, maar wel de moeite waard!
De toren van Pisa beklimmen mag met kinderen vanaf 8 jaar, mijn dochter was net te jong. Ook zijn we uiteindelijk niet in de kathedraal geweest omdat de kinderen verder wilden. Jammer, wel, maar ik had me voorgenomen hén te volgen in plaats van andersom, zo krijg je de gezelligste vakanties.
Wat is er nog meer te doen in Pisa?
Tja, naast de toren van Pisa en Duomo houdt het wel een beetje op hoor, stel je van de rest van Pisa niet teveel voor. Zoals je zag in Wie is de Mol, ben je al snel de stad uit als je rond gaat rijden. Mijn kinderen vonden het leuk een grote fiets te huren en hiermee een stuk van de stad te zien. Ik snap dat zij dat leuk vonden, maar hemel, ik vond het doodeng. Je rijdt namelijk gewoon over de weg tussen de auto’s, en de Italianen zijn best wegpiraten. In plaats hiervan is een rondje met een koets een leuk alternatief, al vind ik dat niet oké als het erg heet is.
Ook leuk: boek een begeleide fietstour met Nederlandse gids bij Baja Bikes
Citadella Nuova
Omdat we nog niet terecht konden in ons hotel en we om ongeveer 10.05 uur de toren van Pisa wel hadden gezien, reden we wat rond door de stad. We belandden bij een groot stadspark met een speeltuin: Citadella Nuova. Hier hebben de kinderen even heerlijk gespeeld en we hebben wat rondgewandeld en bij het fort te kijken. Leuk om de tijd even te doden natuurlijk. De botanische tuin in Pisa schijnt ook een aanrader te zijn, hier zijn we wel langs gefietst maar we hebben hem niet bezocht.
De omgeving van Pisa
Wij boekten een agriturismo een stukje buiten Pisa, richting de kust. De omgeving is supermooi met akkers, bossen en dus het strand en de zee. In Calambrone en Tirrenia, de kustplaatsjes waar wij vlakbij zaten, vind je winkeltjes, restaurantjes en verschillende strandopgangen. Zelf vond ik het erg lekker om buiten de drukte te zitten en gewoon boodschappen te doen tussen de locals.
La Fattoria di Tirrenia
Een review over onze agriturismo La Fattoria di Tirrenia kun je lezen op mijn andere website. Ik vond dit pareltje via Expedia, en was er erg blij mee. Lekker buitenaf, dus voor ons net als thuis, kleinschalig en gezellig. De kids waren vooral blij met de wifi en het zwembad. Uiteindelijk hebben we hier twee nachtjes geslapen voor we weer richting huis gingen. Je boekt deze accomodatie hier.
Kortom, voor ons een heerlijke stedentrip. En achteraf de enige zon die we deze vakantie zagen, want de week erna gingen we naar Denemarken (Lalandia bij Legoland) en zaten we een week in de regen. Pisa is dus goed te doen met het vliegtuig maar natuurlijk kun je er ook met de auto heen. Dan is het leuk te combineren met steden als Florence en Lucca. En vergeet onderweg niet een tussenstop te maken bij Europa-Park! Ben je toch onderweg? Rij dan ook door naar Rome! Ik bezocht Rome met mijn tiener en ook dat was superleuk.