Parijs in één dag: is dat te doen?

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je doel is, maar in één dag kun je een heleboel dingen doen en zien in Parijs. Nadat ik er vorig jaar meerdere dagen was geweest met mijn dochter, besloten we om nog eens terug te gaan. Maar nu maar voor één dag. We kochten tickets voor de vroege Thalys heen (om 6.58 uur vanaf Rotterdam) en namen ’s avonds de trein weer terug. Vervolgens kochten we dagkaartjes voor de metro en crossten we de hele stad door. Ideaal!

Met de Thalys

Wat is dat toch handig, die Thalys. Nu wonen wij gelukkig dichtbij Rotterdam CS. Als je daar opstapt, ben je met 2,5 uur in Parijs. Zo stonden wij om 9.30 uur op Gare du Nord, vanwaar we de metro pakten naar het centrum. Wij namen ’s avonds de trein weer terug en waren om 21.00 uur weer in Rotterdam. Het fijne aan de Thalys: je zit lekker, je hebt wifi, kunt je telefoon en laptop opladen en kunt rondlopen om eten en drinken te halen. Zoveel fijner dan rijden met de auto of vliegen!

Je kunt hier je kaartjes voor de Thalys reserveren. Je kunt er alleen in met een geldige reservering

Met de metro

De metro is gewoon het handigste vervoersmiddel in Parijs zelf. Er is een uitgebreid netwerk van metrolijnen en er zijn overal stations. Soms is iets maar een kort stukje en denk ik: ‘dit lopen wel wel even, die twee haltes met de metro is ook gedoe’. Nou nee hoor, pak gewoon de metro, want Parijs is enorm groot. En met de metro ben je overal zo!

Op sommige stations en in de metro kan het wel enorm druk zijn. Op deze foto viel het mee, maar we hebben ook echt moeten proppen tijdens spitstijden. Let goed op je waardevolle bezittingen en geef kinderen een stevige hand!

Metrokaartjes kopen in Parijs

Het halen van kaartjes voor de metro is wel een attractie op zich. Toen onze trein aankwam op Gare du Nord, ging iedereen massaal naar de ticketautomaten. Het was hier dus enorm druk. Achteraf hadden we beter bij de servicebalie kunnen gaan staan, dat ging sneller. Of vanaf Gare du Nord een stukje lopen naar een volgend metrostation, want daar is sowieso niemand bij de kaartjesautomaten!

Ik kocht twee dagkaarten. Omdat ik even in de war raakte van de automaat (die kan overigens wel in Engels ingesteld worden) kocht ik twee kaartjes voor volwassenen, wat natuurlijk zonde is met een kind. Ook daarom had ik het beter even bij de servicebalie kunnen vragen. Kijk goed voor welke zones je een kaartje nodig hebt, zonde als je teveel betaalt. En nog een tip: bewaar je metrokaartje niet bij je telefoon, dan werkt de magneetstrip namelijk niet meer. Je moet de hele dag met hetzelfde kaartje doen, dus dat geeft gedoe.

In de metrostations staat duidelijk aangegeven welke lijnen er zijn en waar ze naartoe gaan, en ook kun je bij elk toeristisch punt een metrokaart krijgen. Ik liet de dochter de routes bepalen, gelijk een leuke uitdaging!

Wat kun je zien van Parijs in een dag?

Bezienswaardigheden

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je doel is. Het is wel handig om van te voren een plan te maken. Zeker als je met een kind of halsstarrige partner gaat, om discussies ter plekke te voorkomen ;). In de trein is een goed moment om afspraken te maken! Wij gingen vooral voor de foto’s en Tiktoks met bekende gebouwen. Allereerst bezochten we de Arc de Triomphe, toen de Eiffeltoren en toen het Louvre. Omdat we de Mona Lisa nog nooit hadden gezien, zijn we ook ín het Louvre geweest. Dat was echt ons hoofddoel. Ik had vooraf al online skip-the-line tickets gekocht voor het Louvre, en we waren echt binnen no-time binnen. Gewoon door de ingang bij de glazen piramide! Als het erg druk is, zou ik adviseren de Carroussel ingang te nemen, aan de kant van het park.

Na deze bezienswaardigheden haalden we heerlijk een baguette bij een foodtruck in de tuin van het Louvre, en hebben we lekker even uitgerust. Want Parijs is een drukke stad en je krijgt direct veel indrukken.

Zoals gezegd: met de metro kom je dus overal. Maar ook lopend kun je een hoop zien. Wij zijn van de Arc de Triomphe naar de Eiffeltoren gelopen, ook leuk is om vanaf de Eiffeltoren langs de Seine naar het Louvre en de Notre Dame te lopen. De hop-on-hop-off bus is nog een andere optie: hier kun je van alles zien terwijl je wordt vervoerd. Koop wel van tevoren tickets!

Shoppen

In de middag wilde de dochter shoppen. Nou, dat kon geregeld worden! Ik googelde op ‘groot winkelcentrum’ en we kwamen terecht in Westfield Forum Les Halles, een enorm winkelcentrum van vier verdiepingen. Waar we onder andere de Hema, de H&M en de Zara bezochten, haha! Nu was het uitverkoop dus enorm druk, en hebben we vooral lekker rondgeslenterd en rondgekeken.

Ruim op tijd waren we weer terug op Gare du Nord. Hier heb je, op verdieping -1, een supermarkt en schone toiletten. We konden dus nog even lekker plassen en wat te eten halen voordat we de Thalys weer in gingen. Na zo’n dag was het wel even heerlijk om weer 2,5 uur in de trein terug op een fijne, zachte stoel te zitten. Moe maar voldaan waren we in de avond weer thuis, lekker in ons eigen bedje.

Waarom maar één dag naar Parijs?

Tja, waarom maar één dag? Dat hebben veel mensen aan me gevraagd. Nu denk ik dat wij in één dag hebben gedaan wat andere mensen misschien in meerdere dagen zouden doen. Als je langer naar Parijs gaat, vertraag je je tempo iets. Verder heb ik de kosten van een hotel én het gesjouw met spullen bespaard, ik hoefde namelijk alleen een tasje met zonnebrand, een flesje water en mijn telefoon mee te nemen.

Zoek je wel een hotel in Parijs? Wij vonden Novotel Tour Eiffel erg prettig, en dichtbij de Eiffeltoren

De dochter is nog 11 en reisde dus heel goedkoop. Ik boekte de treintickets al vier maanden geleden. Dochter had een retour voor €30,- euro, voor mij was het €120,-. Dat is natuurlijk geld, maar daar ga ik niet voor rijden. Verder is de reistijd prima voor een dagje. Er zijn ook mensen die 2,5 uur rijden om naar een pretpark te gaan of een dagje naar familie. Dus ja, eigenlijk vonden wij dit een prima besteding van een vrije dag!

@lisetteschrijft Één dag naar Parijs? Dat is prima te doen! de vroege trein vanaf Rotterdam nemen, dan sta je 9.30 uur in Parijs. Ik laat zien hoe mijn dochter en ik deze dag beleefden. #blogger #travelwithkids #alleenopreismetjekinderen #tweedejeugd #genietnooitmetmate ♬ Travailler – Magic System
One comment Add yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.