Op vakantie in 2023: zó heb je de meeste vrije dagen

Op reis gaan met kinderen is soms een beetje goochelen: als je kinderen naar school gaan, ben je namelijk gebonden aan schoolvakanties. De tijd waarin vakanties duur zijn én de hele wereld ook gaat. Daarnaast heb je als werkende ouder vaak geen 12 weken vrij, het aantal weken dat de kids schoolvakantie hebben. Als je lange reizen wilt maken kan dit best een uitdaging zijn.

Vakantie buiten de schoolvakantie

Voor sommige ouders bestaan er regelingen om buiten de schoolvakanties op vakantie te kunnen. Zo is er voor mensen met een eigen bedrijf met seizoensgebonden arbeid, zoals bijvoorbeeld houders van een strandtent, tuinders, de ijsboer of de eigenaar van een skischool, een regeling waarbij hun kinderen maximaal 10 schooldagen vrij kunnen krijgen om toch als gezin op vakantie te kunnen.

In het verleden hebben wij hier vaak gebruik van gemaakt. Mijn ex-man is tuinder. Niet alleen in de zomer heeft hij het druk, ook alle andere schoolvakanties vallen nét in een periode die lastig uitkomt met het werk. Het makkelijkst reist hij in september of mei, dit hebben we dus een paar jaar gedaan. Nadeel vond ik wel dat er dan op de vakantiebestemming weinig Nederlandse kinderen zijn. Of überhaupt weinig kinderen. Vaak zaten we tussen peuters en bejaarden, terwijl het juist zo leuk is als kinderen vriendjes kunnen maken op vakantie.

Sinds ik alleen ben kies ik er dan ook graag voor om in de schoolvakanties weg te gaan. Zeker als je voor het eerst als alleenstaande ouder op vakantie gaat, is het best fijn om wat Nederlanders om je heen te hebben!

Zo heb je de meeste vrije dagen

Nu ik alleen ben, ben ik niet meer afhankelijk van iemand met een seizoensgebonden beroep. Als zzp’er bepaal ik verder zelf hoeveel vrij ik neem, maar 12 weken per jaar vind ik toch echt teveel. Gelukkig ben ik niet de enige. Reizenvergelijker Travelhunter kwam met een handige kalender, en rekende uit wanneer je het beste met je kinders op vakantie kunt zonder dat het al te veel vrije dagen kost. Rondom feestdagen dus vooral:

Mijn geplande reizen in 2023

Dus doe er je voordeel mee! Zelf heb ik al wat leuke reisjes op de planning staan voor 2023, zowel met als zonder kinderen. Begin februari ga ik een paar dagen naar Málaga, helemaal alleen. In de voorjaarsvakantie ga ik met mijn zoon Rome verkennen, en mijn dochter heeft een paar dagen buitengewoon verlof gekregen in mei, zodat we naar haar nichtjes verjaardag kunnen op Curaçao. Leuke vooruitzichten dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.