Met kinderen op Safari in Zuid-Afrika: de voorbereidingen

Joehoe, wij gaan op safari in Zuid-Afrika! Ineens komt het wel heel dichtbij. Ik boekte deze reis al in september, toen leek het allemaal nog zo ver weg, maar nu moet ik me serieus gaan voorbereiden. Want Zuid-Afrika is best een spannende bestemming, en ik reis alleen met twee van mijn kinderen. Hoe wij ons voorbereiden op een safari in Zuid-Afrika lees je in deze blog.

Bestemming: Zuid-Afrika

De reis is van het begin tot het eind gepland, iets wat ik erg fijn vind. Toen wij besloten op safari te willen, heb ik bij het reisbureau uitgebreid advies gevraagd. Door het jaargetijde en rekening houdend met regenseizoenen kwamen we al snel op bestemming Zuid-Afrika uit. Kindvriendelijk en ook nog eens een perfecte safaribestemming!

Omdat ik het niet zag zitten om zelf rond te rijden in Zuid-Afrika, waar veel reizen wel op gebaseerd zijn, was het nog even zoeken. De meeste georganiseerde rondreizen zijn minimaal 14 dagen, en voor mijn kinderen is 10 dagen echt genoeg. Toch lukte het uiteindelijk om iets moois te vinden.

Sefapane Lodge

We verblijven in Sefapane Lodge, aan de rand van het Krugerpark. Ik wilde graag in een Lodge verblijven waar een zwembad aanwezig is en waar Wifi is, in het kader van de wereldvrede. Bij mijn zoektochten met de reisagent kwam Sefapane Lodge veelvuldig naar boven. De eigenaars hier zijn Nederlands, wat op zich niet uitmaakt maar wel grappig is, en de recensies zijn goed. Deze bestemming wordt veel geboekt door Nederlanders, en in dit geval hoop ik op nog wat Nederlandse kinderen, wat me leuk lijkt voor mijn kinderen.

No Title

No Description

Belangrijke documenten

Paspoort en Visum

Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig als je korter dan 90 dagen in het land bent, maar er zijn wel andere documenten die belangrijk zijn. Zo moet je paspoort nog 30 dagen geldig zijn na vertrek uit Zuid-Afrika. Je moet op verzoek je ticket voor de terugreis laten zien, en aan kunnen tonen waar je verblijft. Ook kan het zijn dat je moet laten zien dat je over genoeg geld beschikt om de vakantie door te komen, bijvoorbeeld door middel van bankafschriften of een creditcard.

Documenten voor alleenreizende ouders

Reis je alleen met je kinderen, zoals ik, dan zijn er nog meer voorwaarden. Je moet van elk kind een geboortecertificaat kunnen laten zien. Ik heb deze (in het Engels) aangevraagd bij de gemeente, gewoon via DigiD. Daarnaast is het slim om een kopie van het paspoort van de thuisblijvende ouder mee te geven. In andere gevallen kan er om adoptiepapieren of een overlijdensakte van de andere ouder gevraagd worden, of een kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag.

Tot slot is het ook (naar welk land je ook reist) belangrijk om een toestemmingsformulier van de andere ouder te kunnen overleggen. Download gelijk de Engelse versie, het Parental Consent Affidavit op deze website.

Vaccinaties

Ik heb het al eerder genoemd op deze website: ge je op safari in Zuid-Afrika heb je vaccinaties nodig. In ons geval DTP en BMR (die kinderen meestal al hebben als ze het standaard vaccinatieprogramma hebben gevolgd) en Hepatitis A. Verder wordt in sommige gebieden, waaronder het gebied waar wij verblijven, medicatie tegen malaria aanbevolen. Een inenting tegen Gele Koorts is alleen nodig als je Zuid-Afrika inreist vanuit een land waar Gele Koorts voorkomt.

reisvaccinaties Zuid-Afrika

Meer informatie en advies over vaccinaties is hier te vinden, wij zijn op de malariatabletten na al compleet. Klamboes zijn gelukkig aanwezig in onze lodge, en we zullen bedekkende kleding meenemen voor de ochtenden en avonden. Al moeten we momenteel misschien nog het meest vrezen voor het Coronavirus…

Inkopen

Safari outfit met verrekijker

Ja, wat heb je verder nodig voor een safari? Ik zie mezelf en mijn kinderen al voor me in een compleet kaki outfitje, met hoed en verrekijker, haha! Nu is warme kleding wel handig, zeker omdat het in Zuid-Afrika herfst is als wij erheen gaan (eind april) en de nachten ook best koud kunnen zijn. Daarnaast is die verrekijker geen gek idee, dus daarvan heb ik vast wat exemplaren besteld.

Reisstekkers

In Zuid-Afrika worden andere stekkers gebruikt dan in Nederland. Het blijkt dat dit best bijzondere, moeilijk verkrijgbare stekkers zijn die niet op een standaard wereldstekker zitten, namelijk van het type D, M of N, met drie pinnetjes. Omdat ik graag goed voorbereid ben, neem ik er een aantal mee, al las ik ook dat je deze stekkers in Zuid-Afrika overal kunt kopen.

Fotocamera

Tot slot een vraag die me de laatste tijd bezighoudt: is het zinvol een fotocamera aan te schaffen? Ik heb een telefoon met goede camera, maar is dit voldoende op safari in Zuid-Afrika? Inzoomen is namelijk lastig met een telefoon, een fotocamera kan dan echt meerwaarde hebben. Maar zal ik die wel gebruiken of uit gemak toch mijn telefoon pakken? Ik ben er nog niet uit, gelukkig heb ik nog even tijd om er over na te denken.

Reisadvies

Het is altijd belangrijk om het reisadvies in de gaten te houden als je naar het buitenland reist. Maar in deze tijd, met de dreiging van het Coronavirus, is dat nog eens extra belangrijk. We mogen vanaf morgen al niet meer vliegen naar de USA, hoe zou dit zich verder ontwikkelen?

Voordat ik een grote reis maak, meld ik me altijd aan bij Buitenlandse Zaken. Ik krijg dan meldingen als het reisadvies van het betreffende land verandert. Ook heb ik de Reisapp van buitenlandse zaken gedownload. Daarnaast is de overheid op deze manier op de hoogte van mijn bezoek aan een land, en mijn medereizigers. Mocht er een ramp uitbreken dan is het handig als zij weten waar wij Nederlanders ons bevinden, niet waar? Nu maar duimen dat alles gewoon door kan gaan…

Verdere voorbereidingen

En dan nog de psychische voorbereiding! Ik weet dat mijn kinderen deze reis best spannend vinden, ondanks hun enthousiasme. Ze maken zich vooral zorgen over de wilde dieren die misschien wel heel dichtbij komen. Dat we vertrouwen moeten hebben in de rangers begrijpen ze natuurlijk, maar toch… wat als die olifant sterker is?

Om ze voor te bereiden heb ik al wat filmpjes van Safari’s in Zuid-Afrika laten zien. Dat het wel wat anders is dan Beekse Bergen hebben ze inmiddels wel door, maar het stelt hen gerust dat mensen ook gewoon met hun eigen (huur) auto door het park mogen rijden, zo eng kan het dan niet zijn. Verder heb ik filmpjes laten zien van onze lodge en hebben we op google streetview gekeken in het dorpje waar wij verblijven. Dit maakt de cultuurshock hopelijk iets minder groot 😉

Rest ons niets dan Zuid-Afrika te gaan ervaren! Als je nog tips hebt die hier niet bij staan dan hoor ik het graag.

Ben jij weleens op safari in Zuid-Afrika geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.