Onze ervaringen met reisvaccinaties (en tips)

Vaccinaties: soms heb je ze nodig als je op vakantie gaat. Bij ons heeft dit onderwerp vaak een hoog last-minute gehalte: we komen er een paar dagen voor vertrek achter dat we reisvaccinaties moeten hebben. Of we twijfelen; zou het echt nodig zijn? Hoe groot is de kans dat we besmet worden met Bilharzia, Polio of Hepatitis?

Nou, dat weet je natuurlijk nooit. Maar goed, die vaccinaties zijn er niet voor niets. Ik ben erg geneigd om gewoon te luisteren naar de mensen die hiervoor gestudeerd hebben, en hun adviezen te volgen. Daarbij luister ik naar tips van andere reizigers: waar kun je laten prikken, wat is praktisch en wat zijn de kosten?

Goed advies over reisvaccinaties

Een goed advies over vaccinaties kun je eigenlijk heel simpel vinden op internet. Bijvoorbeeld op de speciale website van de GGD. Je kunt hier zoeken welke vaccinaties je nodig hebt voor welk land, informatie vinden over bijvoorbeeld malariapillen, en direct een afspraak maken voor inentingen.

Die adviezen kun je op meerdere plaatsen krijgen. Eigenlijk is google je beste vriend, al zou ik forums vermijden. Mocht je dit lastig vinden kan de huisarts ook advies geven over reisvaccinaties.

Hepatitis A

Timing is een ding. Zoals ik al zei: wij komen er vaak pas op het laatste moment achter dat we nog vaccinaties moeten. Zoals vorig jaar toen we naar Egypte gingen. Pas op het laatst kwam ik erachter dat er zelfs voor Egypte een Hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden. Toen kwam de afweging: gaan we dat doen of niet? Hoe groot is de kans dat we het krijgen? Komen we wel van het resort af?

Ja, was het antwoord. We waren van plan wat excursies te gaan doen. Daarnaast kun je Hepatitis A ook oplopen door besmet eten of verontreinigd water. Een risico, zo vond ik. Gelukkig kon ik op korte termijn een afspraak maken bij een tropenarts en kon de hele familie ingeënt worden. Behalve ik, want ik had de Hepatitis A vaccinatie al twee keer gehad toen ik vroeger naar Thailand ging. Haal je hem twee keer binnen een jaar, dan beschermt hij je 30 jaar tegen Hepatitis A. Ideaal dus voor frequente reizigers zoals ik 😉

DTP

Ook een DTP vaccinatie wordt voor veel landen aangeraden. Nu zijn de meeste kinderen daar nog tegen beschermd als zij het standaard vaccinatieprogramma hebben gevolgd. Bij volwassenen is één prik tien jaar werkzaam. Het is dus zinnig om even terug te kijken wanneer je de laatste vaccinatie voor DTP hebt gehad. Zelf kreeg ik bij mijn eerste reisvaccinaties een mooi geel reispaspoort waar alle vaccinaties in worden gezet, zo kan ik het overzicht houden.

voor reisvaccinaties krijg je een speciaal vaccinatiepaspoort

De kinderen hebben inmiddels ook zo’n boekje, en de standaard vaccinaties uit het reisvaccinatieprogramma schrijf ik hier ook in. En dit keer zijn de kinderen blij: deze prik hoeven zíj niet, maar ík wel. Ben ik toch ook mooi de sjaak.

Malaria

Voor onze komende reis naar Zuid-Afrika was het dus belangrijk dat de Hepatitis A vaccinatie voor de kinderen herhaald werd. Ze zouden dan ook gelijk 30 jaar beschermd zijn. Dit hebben we dus alvast laten doen. Maar voor Zuid-Afrika gelden meer adviezen: er komt ook malaria voor. Niet in heel Zuid-Afrika, en ook niet in alle seizoenen. Zaak dus om goed uit te zoeken waar we precies heengaan en hoe hoog het risico is. Ook dat doe ik liever niet alleen: hiervoor gaan we nog een keer een afspraak maken met de arts. Hij kan ons dan persoonlijk advies geven.

Ik heb op deze website veel informatie gevonden over malaria. Ik heb begrepen dat je van sommige malariatabletten best ziek kan worden, dus ik vind het fijn dat een arts helpt met het maken van een goede afweging.

Andere reisadviezen

Tot slot kan een arts helpen bij het geven van andere vaccinaties indien nodig, en geeft hij of zij verdere reisadviezen. Voor Egypte werden wij bijvoorbeeld geattendeerd op het meenemen van ORS om uitdroging bij diarree te voorkomen, om een stopmiddel voor bij diarree mee te nemen én insectenwerende middelen met DEET. Goede informatie, kunnen we mooi de reisapotheek nog even aanvullen. Verder is er in Zuid-Afrika een risico op rabiës oftewel hondsdolheid, het is dus zaak om bij zwerfhonden en -katten uit de buurt te blijven. Een arts kan voor elk land specifieke adviezen geven.

Waar en wanneer laten prikken?

Zelf zijn wij supertevreden over thuisvaccinatie.nl. Deze zijn bij ons thuis geweest voor de Hepatitis A injecties. Mijn kinderen zijn niet zo dol op prikken, en vooral mijn zoon zag er erg tegenop. Het leek mij fijner voor hem om de prik in zijn eigen omgeving te krijgen (met afleiding van Netflix bijvoorbeeld).

Het maken van een afspraak was heel simpel: gegevens invullen via internet, en zelf een tijdblok inplannen. De arts die aan huis kwam was superlief voor de kinderen en nam de tijd om adviezen te geven. Voor ons heel relaxed.

De vorige keer waren we met het hele gezin naar een reiskliniek gegaan. Ook prima, maar om iedereen op dezelfde tijd op die plek te krijgen en met parkeren en zoeken erbij, had de thuisvaccinatie toch de voorkeur.

Kosten van vaccinaties

Aan reisvaccinaties zijn kosten verbonden. Deze kosten worden soms vergoed door de zorgverzekering, maar lang niet altijd. Het is altijd verstandig om dit vooraf uit te zoeken bij je zorgverzekering.

In ons geval wordt een bedrag tot €80,- per jaar vergoed door de zorgverzekering. Thuisvaccinaties dient de factuur daar direct in, dus daar hebben we geen omkijken naar. De kosten voor een Hepatitis A vaccin zijn rond de €55,- en een consult rond de €25, dat zou je dan dus precies redden.

Kortom: een hoop informatie en zeker zinnig om je hier even goed in te verdiepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.