Mijn eerste vakantie als gescheiden moeder: hier liep ik tegenaan

Die eerste vakantie als gescheiden moeder: dat is best een ding. Veel gescheiden ouders kunnen er over meepraten. Voor de kinderen wil je graag op vakantie, maar zelf zie je er misschien tegenop. Want daar zit je dan, ’s avonds alleen voor je tent. Of in je bungalow of hotelkamer. Natuurlijk kun je dat voorkomen door mee te gaan met een eenoudervakantie, of door met een ander gezin mee te gaan. Maar feit blijft dat jij de kar moet trekken, jij eindverantwoordelijk bent en jij je, nou ja, soms eenzaam kan voelen.

Ik kan hierover meepraten. En het gekke is: hoewel ik voor mijn scheiding al vaker alleen met mijn kinderen op vakantie ging (bijvoorbeeld naar Pisa), voelde het na de scheiding toch anders. De druk om er echt iets leuks van te maken was hoger, het hele gevoel van ‘een back-up thuis’ was een beetje weg en voor de kinderen was het ook anders dan voor de scheiding. Verder vond ik het praktisch gewoon gedoe: boodschappen doen, deuren afsluiten, vuilnis wegbrengen, het hele stuk alleen rijden: het was een soort hard werken.

De bestemming: West-Frankrijk met de auto

De eerste vakantie die ik na mijn scheiding ondernam was een autoreis met de twee jongste kinderen naar West-Frankrijk. Op zich waren ze op een leeftijd (10 en 12) waarop ze voldoende zelfstandig zijn en niet de hele autorit entertainment nodig hadden. Toch was het best een pittige reis. 1000 kilometer rijden is gewoon vermoeiend! Plus dat je, als je aangekomen bent, dus nog van alles moet. Bij ons was voorheen meestal degene die reed (vaak de vader van de kinderen) degene die vervolgens mocht gaan uitrusten. Tja, dat zat er nu niet in. De kinderen hadden juist energie na uren stilzitten in de auto en wilden van alles, de auto moest uitgepakt, er moesten boodschappen gedaan en het park moest verkend. Om nog maar te zwijgen van de kamers die verdeeld moesten worden. Soms is het dan wel handig om taken te kunnen verdelen met een andere volwassene.

Jij bent de entertainer

Verder ben je als enige ouder de motor achter het entertainment, om maar even zo te bedenken. Beslissen wat je gaat doen, wanneer en hoe, dat komt dan op jou neer. Nou was dat voor mij niet vreemd, maar even overleg is soms wel handig. De verantwoordelijkheid om het ‘leuk’ te maken voelde wat zwaarder. En ook als er een kind boos wegloopt bijvoorbeeld, kun je jezelf niet in tweeën splitsen. Verder is er een praktische uitdaging: wij gingen naar een aantal pretparken en dan zit er altijd 1 kind alleen in een attractie.

Lees ook: Tips voor alleenstaande ouders op vakantie en Alleen op wintersport met je kinderen: hoe pak je dit aan?

Ook als het ene kind wel iets wil doen en het andere niet (zoals bij de meeste gezinnen waarschijnlijk wel eens voorkomt) vond ik het lastig. Mijn kinderen zijn al oud genoeg om even alleen te blijven, maar toch vind ik het onprettig om een kind van 10 alleen een tijd in een stacaravan te laten terwijl ik weg ben. Het zijn van die dingen die je pas doorhebt als je er tegenaan loopt!

Vuilnis en andere praktische zaken

Tot slot, heel onaardig, maar die praktische zaken waar je als vrouw gewoon snel een man voor inschakelt, omdat we dat nou eenmaal zo geleerd hebben, moet je ineens zelf doen. Het vuilnis wegbrengen, ’s ochtends stokbrood halen, de shuttles van het dak halen, de bandenspanning van de auto controleren en de motorolie bijvullen, de ring Parijs rijden, de gootsteen ontstoppen als die verstopt zit, goede wifi regelen, mee van elke glijbaan… Ook heb ik de kinderen voorbereid op wat ze moesten doen als er iets gebeurde zoals een ongeluk. Dus benadrukken dat 112 het noodnummer is, en wat belangrijke Franse zinnetjes erin stampen. Dat is dus even werk. Natuurlijk kun je dat prima, maar het is best intensief. Overigens is het bij die containers wel een komen en gaan van leuke vaders, dus je kunt er ook iets positiefs van maken!

voor het eerst op vakantie als gescheiden moeder
De shuttle van het dak halen

Vrijheid en genieten!

Dan natuurlijk ook de positieve kant. Want over het algemeen ben je niet voor niets gescheiden. Als alleenstaande ouder op vakantie gaan met kinderen, geeft ook een hoop vrijheid. Want jij bepaalt uiteindelijk! Misschien wilde je man altijd oude kerken bekijken? Per se het circuit bezoeken? Elke dag uitgebreid de krant lezen? Franse stinkkaas kopen? Daar ben je dan mooi vanaf! Ik vond het vooral ook enorm genieten. Het voelde heel stoer om alles gewoon zelf te doen, en dat ook te kunnen. Om met de kinderen als een soort drie musketiers een deel van Frankrijk te ontdekken, en om hun enthousiasme te delen.

Dus ja, het is wennen. Wel wordt het elke keer makkelijker. Inmiddels ben ik al vaker alleen met de kinderen op reis geweest, en je leert er allemaal van. Dat ze soms even tijd voor zichzelf nodig hebben, en jij ook. Dat niet altijd iedereen tevreden is. En dat je dus meer kunt dan je zelf denkt! Zeker als kinderen groter worden, wordt het makkelijker. Ook een aanrader: met elk kind apart op vakantie gaan. Ik weet dat dit niet voor iedereen weggelegd is, maar je maakt er zulke mooie herinneringen!

Hoe was jouw eerste vakantie als gescheiden moeder of vader?

Lees ook: alleen naar het strand met je kinderen, hoe pak je dit aan? en Verschillende manieren om vakantie te vieren als single mom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.