Tips voor alleenstaande ouders op vakantie

Door Merel van Berkel – Vanaf het moment dat June en ik bij mijn ouders introkken, heb ik alles op alles gezet voor een harmonieuze band met haar vader. Natuurlijk was er van alles gebeurd, maar dat kleine meisje met haar gitzwarte krullen en twinkelende ogen die nog vol onschuld de wereld bekeken, mocht nooit de dupe worden van het verleden. En dat lukte.

Het ‘nadeel’ daarvan was natuurlijk wel dat ze regelmatig bij hem verbleef. Die dagen voelden pijnlijk stil. Daarom vond ik het des te leuker dat mijn ouders het jaar erop voorstelden om samen op vakantie te gaan. Zij, mijn zusje en wij met zijn tweetjes naar Kreta. Wat dat betreft had ik mazzel: niet iedereen kan zeggen dat ze het eerste jaar als single mom konden intrekken in villa op Kreta, van alle luxe voorzien én met een privézwembad voor de deur. Maar goed, ondanks dat het waarschijnlijk niet het meest representabele verhaal is, heb ik wel tips voor een eerste vakantie als alleenstaande ouder.

Tips voor alleenstaande ouders op vakantie

Laat je leiden door je eigen gevoel en je kind(eren)

Het voordeel van met zijn tweetjes reizen, is dat je absoluut geen rekening hoeft te houden met anderen. Merk je dat je kind oververmoeid is van de reis? Overprikkeld door alles? Of gewoon nergens zin in heeft vandaag? Geef daar lekker aan toe. Je hoeft geen rekening te houden met een partner die ten koste van alles zijn zin wil doordrukken of een strikte planning af te werken. Geef gewoon echt toe aan hoe het gaat en hoe jij je daarbij voelt. Sowieso een hele fijne manier van reizen, vind ik zelf: zo voorkom je gevoelens van stress of druk en je kinderen gedragen zich ook meteen een stuk relaxter.

Zorg voor rustmomenten waardoor je zelf kan bijkomen

Als je niet met anderen reist, komt alles op jouw schouders neer. Daar moet je wel de energie voor hebben. Wanneer je met een beetje pech een dag beleeft met autoziekte, ruziënde kinderen op de achterbank, gekrijs, chagrijn en dan ook nog eens verkeerd rijdt, raakt je eigen ‘accu’ vanzelf leeg. Probeer dus echt bewust momenten in te bouwen waarop je bijkomt. Bijvoorbeeld als ze slapen, met een goed boek en glas wijn. Of door ze naar een kidsclub te brengen en zelf even in stilte met je voeten omhoog gaat. 

Denk je dat het echt onmogelijk is om die rust te krijgen? En zie je er als een berg tegenop? Dan zijn er nog drie opties over: zoek het iets dichter bij huis (in geval van nood ben je dan ook zo weer terug), ga niet op vakantie (wie zegt dat het noodzakelijk is om weg te gaan? Je kan het prima uitstellen tot ze weer iets ouder zijn) of ga voor de volgende optie! 

Ga in gezelschap 

Wij gingen als gezegd met mijn ouders en zusje. Die gaven mij de kans om af en toe een middag op een ligbed te blijven lezen en bezochten dan een bezienswaardigheid met June. Ook was het relaxed dat ik niet zestien uur per dag in het zwembad hoefde door te brengen. Uiteindelijk komt toch alles op jouw schouders terecht als je in je eentje reist met kinderen. Het is prettig als anderen je zo nu en dan even ontlasten. Ook is het veiliger, stel dat er iets gebeurt. Voor een eerste vakantie als alleenstaande ouder echt een aanrader om iemand mee te nemen dus!

Wees realistisch in je verwachtingen en pas je reiskeuze daarop aan

En hoewel het misschien een open deur is, voelt een vakantie als alleenstaande ouder echt anders. Je kunt niet altijd, zoals je anders zou doen, spontaan op een terrasje blijven hangen met die gezellige buren van de camping. Of de taken verdelen bij het naar bed brengen. Ook op vakantie blijf je moeder en verwachten je kinderen ongeveer hetzelfde als thuis. Het enige verschil is dat je nu (hopelijk) in een warmere omgeving vertoeft en regelmatig iets bijzonders kan bezichtigen.  

Kortom, als je dan toch een smak geld uitgeeft, doe dat dan wijs. Kies voor een vakantiebestemming waar je als alleenstaand gezin het meest uithaalt. Vinden je kinderen culturele bezienswaardigheden prachtig? Dan kan je best een mooie reis maken. Zo niet, kies dan voor gemak en ga voor een volledig verzorgde all-in met goed getraind entertainmentteam. Misschien niet jouw idee van een heerlijk tripje naar het buitenland, maar relaxte kinderen zijn echt heel wat waard op vakantie!

Geniet! 

De belangrijkste in het hele rijtje natuurlijk. Geniet! Probeer zorgen opzij te zetten en ga met open armen het avontuur tegemoet. Persoonlijk heb ik hele warme herinneringen aan alle reisjes met June samen. Zowel in het begin, met mijn ouders erbij, als later, toen we een flinke autorit maakten richting Zuid-Duitsland met zijn tweetjes. Ondanks de stress van opdoemende tolwegen en een gebrek aan cash geld, ondanks ons humeur na twee intensieve dagen met nauwelijks slaap, zijn het echt herinneringen voor het leven. En ik ben dankbaar dat ik ze met mijn prachtige dochter mocht delen. 

Dit is een gastartikel van Merel. Merel is moeder van June, May, Rose, Nova* en Sean en schrijft op haar blog www.demamagids.nl over haar leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.