Met kinderen naar Curacao: de praktische voorbereidingen

Hoewel we inmiddels veel reizen, blijf ik het altijd belangrijk vinden goed voorbereid op reis te gaan. Dit jaar kun je in de winter niet veel anders dan naar Curaçao of Bonaire reizen. Een paar jaar geleden was dit mijn eerste reis met kinderen buiten Europa, best spannend dus.. Vandaag vertel ik over de voorbereidingen die ik heb getroffen.

Curacao is het toen dus geworden, onze reisbestemming. Een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Je zou zeggen, dan is er heel veel hetzelfde als hier. En zijn je voorbereidingen nauwelijks anders dan voor een weekendje Cadzand. Maar nee hoor, als je op reis gaat naar de Antillen dan ga je gewoon naar een ver, ver buitenland. En daar is voorbereiding voor nodig!

We verbleven trouwens in Kunuku Aqua Resort. Ideaal met kinderen, een all-inclusive hotel met ruime appartementen en ontzettend veel vertier. De uitgebreide review kun je hier lezen.

Paspoort

Hoewel op je identiteitskaart staat dat je in het Koninkrijk der Nederlanden woont, kom je daarmee niet in het vliegtuig naar Curaçao. Daar heb je een echt paspoort voor nodig. Een flinke investering natuurlijk voor een gezin van vijf. Des te meer reden om, nu we dat paspoort toch hebben, vaker op verre reis te gaan! (inmiddels is Florida aan de ervaringen toegevoegd, lees hier ons verslag)

Het paspoorten laten maken is niet zozeer duur, dan wel gedoe. Want je moet met de hele bups naar het gemeentehuis om de dingen aan te vragen, en dan met de hele bups een week later weer terug om de dingen af te halen. Niet nieuw voor ze, want de kinderen hadden juist vorig jaar nog een nieuwe identiteitskaart gehad.

Toch is het altijd weer even lastig: wie mag het nummertje trekken bij de receptie (ruzie, janken), wie mag naast mama zitten in de wachtkamer (twee plekken, eentje janken) en wie mag als eerste zijn foto’s inleveren (niet allemaal tegelijk, dus janken). De mevrouw achter de balie loste dit handig op door ze allemaal hun eigen naam in een vakje te laten schrijven, wat maar twee keer fout ging. Mama mocht nog even dokken en hoppa, het werd geregeld. Het ophalen, een week later, was nog sneller gebeurd. Dit punt is vast afgevinkt.

Vakantievoorbereidingen paspoorten in handbagage Lisette Schrijft
Nog even de belangrijke documenten verzamelen

Visum voor Curacao

Maar dan zijn we er nog niet. Om in dit deel van het koninkrijk der Nederlanden te komen heb je een heus visum nodig, Het reisbureau vertelde mij dit, anders had ik het nooit geweten. Mijn laatste verre reis stamt nog uit de tijd dat je dat in het vliegtuig, in blokletters moest invullen. Dat is nu anders, het kan allemaal online ingevuld worden.

Je moet er wel even voor gaan zitten, mét die nieuwe paspoorten in de buurt. Je moet voor elke reiziger apart alle gegevens invullen, nummer van het paspoort en ook waarom je naar Curacao gaat, hoe lang je blijft, en waar je slaapt. Maar dan heb je ook wat. Het schijnt dat je nu bij aankomst op de luchthaven direct door kan lopen, en dat scheelt tijd. Tijd is geld, en na tien uur in een vliegtuig is doorlopen vast een heerlijkheid.

Ik vulde de documenten hier in.

Vliegtuigstoelen reserveren

Die vliegreis dus. We vliegen met KLM, wat een heel relaxt vooruitzicht is. Eten en drinken is inbegrepen, net als filmpjes en het meenemen van vijf koffers. Heel anders dan met de prijsvechter Transavia, waarmee we vaker hebben gevlogen maar wat elk jaar kariger wordt.

Door de dame op het reisbureau werd ik toch wel geadviseerd om vliegtuigstoelen te reserveren. Want ‘stel dat het vliegtuig vol zit, dan zitten jullie misschien niet bij elkaar’. Ik moest heel hard lachen. Want wiens probleem is het als mijn kinderen voorin het vliegtuig zitten en ik ergens achterin? Of andersom? Er zijn weinig plekken onderweg om een noodlanding te maken, dus een beetje vooruitziende stewardess gaat dit vast zien te voorkomen!

Ik vind het namelijk ronduit asociaal dat er voor het reserveren van de stoelen €20,- per persoon per enkele reis wordt gevraagd. Dat zou voor ons gezin dus €200,- extra kosten, puur om bij elkaar te zitten in het vliegtuig. Dahag. Nee hoor, doe mij dan maar tien uurtjes gratis kinderopvang en entertainment door de andere passagiers!

Gelukkig moesten ze hier op het reisbureau ook wel om lachen, en gaven ze me helemaal gelijk. Wel gaf de mevrouw de code mee om bij KLM te kunnen inloggen. Zo kan ik zelf kijken of er al veel stoelen bezet zijn op onze vlucht, en op basis daarvan mijn keuze nog maken. Wacht ik tot het moment van inchecken, dan kan ik de stoelen sowieso zelf kiezen.

Parkeren op Schiphol

Logischerwijs vliegen we vanaf Schiphol. Nu ben ik geen die hard reiziger, maar heb ik inmiddels toch wel ontdekt wat werkt en wat niet werkt qua parkeren. Parkeren op het Lang Parkeren terrein en dan met kinderen, koffers en toen zelfs nog buggy in de pendelbus? Niet handig. Valet parking waarbij je een halfuur in de regen op zo’n mannetje met je auto staat te wachten? Niet handig. Met de trein? No WAY.

Wel handig vind ik zelf P6 Valet Parking. Je zet de auto dan in parkeergarage P6, recht tegenover de terminal. Je levert je sleutels in en loopt zo de terminal in. De auto wordt op een later tijdstip naar een terrein buiten Schiphol gereden (lijkt mij een geweldige baan, in al die auto’s rijden!!) en staat ruim voor je terugkomst weer in de parkeergarage te wachten. Zeker ’s nachts, met kinderen en met regenachtig weer is dit een geweldige oplossing.

Het is wel twee keer zo duur als parkeren in de omgeving van Schiphol. Ik wacht meestal op een grouponnetje of andere aanbieding. En anders kan ik me misschien laten afzetten met de kids en koffers, terwijl man de auto op P3 parkeert en de pendelbus neemt. We hebben nog even om erover na te denken.

Ook een tip als je een vroege vlucht hebt: overnachten in een hotel op Schiphol

Reisverzekering

Ja, ook de reisverzekering moest worden aangepast. Wij hebben een doorlopende reisverzekering bij het reisbureau. Ik zou er zelf nooit aan denken, maar de mevrouw daar wees me erop dat we die nu moesten veranderen in werelddekking. Kijk, daarom boek ik dus via een reisbureau, om dit soort tips te krijgen. Na wat uitzoekwerk bleken we zelfs dubbel verzekerd, we hadden een alles-in-1 reisverzekering met annuleringsverzekering, en nog een aparte annuleringsverzekering. Dom van mij natuurlijk, maar ja. Weet ik veel.

Een duidelijk telefoontje van deze mevrouw naar de verzekeringsorganisatie loste dit direct op: we kregen de premie met terugwerkende kracht teruggestort. Nogmaals: daarom ga ik dus naar een reisbureau. We gaan nu in ieder geval goed verzekerd op reis!

Wereldstekker

En dan de praktische zaken. Van onze reis naar Aruba in 2006 wist ik me te herinneren dat we een wereldstekker nodig hadden. Toen slechts eentje: voor de laptop van manlief. Die gebruikten we ook die ene keer in de week dat we onze Nokia 3310 moesten opladen. Dat waren nog eens tijden.

Inmiddels hebben de kids een eigen iPad. De oudste en ik hebben een telefoon erbij en een laptop. Allemaal moeten ze elke dag opgeladen worden. Dat is hier al een toestand met laders en stekkers, het wordt helemaal lastig in het buitenland. Ik heb maar besloten voor iedereen gewoon een wereldstekker te kopen. Daar mag iedereen dan zelf op letten. Geen stekker is geen iPad, al pest ik daar misschien vooral mezelf mee?

Verder vond ik ook nog de informatie dat er op Curacao gebruik wordt gemaakt van meerdere netspanningen: 127V en 220V. Aangezien onze apparaten 230V gewend zijn kan er een spanningsomvormer nodig zijn. Handig om te weten!

Huurauto

De tip die ik van iedereen om me heen kreeg: huur een auto. Op Curaçao moet het superleuk zijn om allemaal strandjes te ontdekken, uitstapjes te maken en restaurantjes te bezoeken. Zeker een goed idee dus, omdat elke dag zon en zwembad best kan gaan vervelen. En daar kwam mijn voordeel als blogger om de hoek kijken: ik had tijdens een reisbeurs contact gelegd met Sunny Cars. Via hen kreeg ik een tegoed voor een Auto huren op Curaçao , ideaal!

Handig vind ik dat ik dit van tevoren kan regelen. Ik zit nu dus heel blij allemaal auto’s te bekijken. Ik kan zelf kiezen waar we hem ophalen, of dat we hem laten afleveren bij het hotel. Verder zitten alle verzekeringen al bij de huurprijs inbegrepen, ideaal. En omdat ik de boeker ben, ben ik automatisch de hoofdbestuurder. Ik ben van plan mijn man achterin tussen de kinderen te zetten, eens kijken hoe dat bevalt. Normaal zit ik daar als we met zijn vijven weggaan. Misschien kan ik hem dan overtuigen dat we thuis ook een grotere auto nodig hebben?

Muggen

In mijn rondvraag naar adviezen kreeg ik nog een belangrijke tip van een ervaren reizigster naar Curacao: zorg dat je je goed beschermt tegen muggen. Nu moeten de muggen altijd mij hebben, en mijn dochter. Logischerwijs zijn wij de lekkersten thuis. Deze dame adviseerde zelfs om voor vertrek naar de huisarts in Nederland te gaan om een speciaal muggenspul te halen.

Het probleem is dat de muggen juist de nieuwe vakantiegangers moeten hebben. Onze dunne blanke huid is aantrekkelijk. Daarnaast is ons afweersysteem nog niet bestand tegen de muggenbeten, waardoor wij heftiger reacties krijgen. Veel toeristen lopen daarom rond met enorme muggenbulten. En die jeuk kan je vakantie behoorlijk verpesten.

Naast de irritatie (letterlijk en figuurlijk) kunnen muggen ook gevaarlijk zijn. Denk aan de virussen die ze kunnen overbrengen, zoals Dengue en Zika. Zaak om je zo goed mogelijk te beschermen dus. Ik heb een aantal tips gehoord: muggenspul met 50% DEET (en dan eerst zonnebrand smeren, en dan DEET, ook belangrijk), een klamboe, de airco zoveel mogelijk aan, en extra vitamine B slikken van tevoren. En:bedekkende kleding mee. Anders komen die vijf koffers ook niet vol.

Leuke uitstapjes op Curacao

In een facebookgroep voor bloggers heb ik gevraagd om tips voor leuke uitstapjes. Nou, dat heb ik geweten!!! Met de tips die ik heb gekregen zou ik me wel een jaar kunnen vermaken op Curacao. Helaas moeten we het doen met acht dagen. We hebben in ieder geval volop plannen voor leuke uitstapjes op Curacao!

Ben je wel eens op Curaçao geweest en heb je nog tips? Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.