Mam, zullen we naar Tsjernobyl?

Dit artikel is geschreven voordat de oorlog in Oekraïne begon. Het is nu niet verstandig om die kant op te reizen, hopelijk komt dat moment ooit weer.

Gezellig! Denk je dan, als je zoon voorstelt een keer samen op reis te gaan. Want ja, ik ga vaker met de twee jongsten weg dan met hem. Omdat hij minder om reizen geeft dan zijn broertje en zusje, en omdat ik hem makkelijker alleen of samen met zijn vader thuis kan laten. Hij zit ook niet echt te wachten op twee weken safari in Afrika of een kinderanimatievakantie op Kos, maar hij vindt het wel leuk om met mij weg te gaan.

Ik vroeg hem dus om eens na te denken over waar hij met mij heen zou willen, en het antwoord kwam snel: hij wil naar Tsjernobyl. Dus. Ja, gezellig.

Nou is het natuurlijk wel enorm interessant. De jongen is geïnteresseerd in wetenschap en in geschiedenis, dus de youtubefilmpjes over Tsjernobyl zijn allemaal al bekeken. Hij weet precies hoe het zit met die reactor en waar het misging. Ook heeft hij al filmpjes gezien van mensen die daar rondlopen. Dus kon ik geen reisje boeken?

Tsjernobyl bezoeken

Daar ben ik me eens in gaan verdiepen. Zeker, het is mogelijk om Tsjernobyl te bezoeken. Het is zelfs populair geworden door de HBO-serie Chernobyl die deze zomer op tv kwam, zo lees ik in het AD. Verschillende aanbieders bieden stedentripjes aan naar Oekraine, waar de kernreactor te vinden is. Zo kun je bij Chernobylwel een één of tweedaagse trip met een groep boeken, of een privérondreis.

Is Tsjernobyl veilig?

En ja, overal wordt beweerd dat het veilig is om Tsjernobyl te bezoeken. Ik lees uitgebreide informatie op de website van BezoekKiev. Er is in 2016 een stalen container over de noodlottige kernreactor geplaatst, waardoor de straling in het gebied sterk is afgenomen. Je mag de reactors niet in, en een gebied van Dat je weliswaar wordt blootgesteld aan straling, maar niet meer dan tijdens een transatlantische vlucht. Dat je een gids meekrijgt die de meest veilige route kent en die de straling meet. Dat je achteraf door een scanner moet om te kijken of je radioactief bent. En dat je kleding met lange mouwen, lange pijpen en dichte schoenen aan moet, niet in het zand mag rollen, geen aarde mag eten en niet uit waterplassen in het gebied mag drinken. Klinkt allemaal best acceptabel.

Alleen voor volwassenen

Helaas is het wel zo dat het gebied rond de reactor alleen toegankelijk is voor volwassenen. Een stedentripje met mijn zoon zit er dus de komende vijf jaar nog niet in. Jammer, want ik was door al het lezen best benieuwd geworden!

Vooralsnog moet hij maar even een andere bestemming verzinnen. Dat is nog niet makkelijk, maar als ik echt aandring vindt hij Los Angeles ook wel wat. Goed, nog even sparen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.