Een leuke tip om eens één-op-één tijd te hebben met je kind, is om een nachtje (of twee) naar Amsterdam te gaan. Voor degenen onder ons die niet in Amsterdam wonen is dit vrijwel altijd een belevenis. Voor mij als meisje uit een dorp, al helemaal. Nu kom ik vaker in Amsterdam en voel ik me er steeds meer op mijn plek, voor mijn kinderen is het echt een wereldstad. Tijd dus om ze Amsterdam te laten zien! Mijn 11-jarige zoon was er ook wel voor in, dus samen gingen we op pad.
Amsterdam in de zomer
Amsterdam is altijd druk. Of het nou zomer, winter, corona of weet ik wat is. Dus doe vooral geen moeite om een rustige periode uit te zoeken. Wij gingen in juli 2021 en hadden nog een beetje het ‘geluk’ dat er vanwege corona weinig toeristen van buiten Europa waren: normaal breek je je nek er over de Chinezen en Japanners. Nu waren er wel veel toeristen uit Europa, en ook gewoon veel Nederlanders. Met name op zaterdagochtend kwamen er en ladingen vol mensen uit het Centraal Station gelopen. Ik vind het heerlijk om mensen te kijken, dus wij zijn op een terrasje gaan zitten en hebben het ervan genomen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Het fijne aan Amsterdam is wel dat alles is ingericht op toeristen. Je kunt ter plekke allerlei excursies en bezienswaardigheden boeken, en gewoon neerploffen op terrasjes zonder reserveren. Ik vond dat erg fijn. Wel werd er op veel plekken strikt gelet op coronaregels; hoewel net afgeschaft waren er nog veel mensen die een mondkapje droegen, en er werd zoveel mogelijk afstand gehouden.
Lees ook: Pisa, leuke stad voor met de kids
Activiteiten in Amsterdam
Een beetje de toerist uithangen hoort er natuurlijk bij. Want ook bij mij geeft een dagje Amsterdam instant vakantiegevoel! Hier zijn wat tips van activiteiten die je met je kind kan doen.
Rondvaart
Wij deden een rondvaart met Lovers, de grootste rederij in Amsterdam. Helaas was die niet zo heel bijzonder. De zoon vond hem ‘saai’ en ik eigenlijk ook wel. We gingen een rondje over de Singel en de grachten, maar eigenlijk was het een heel uur redelijk hetzelfde (grachtenpanden, grachtenpanden en nog meer grachtenpanden) en ook niet echt op kinderen gericht. Ik had het leuker gevonden om langs Artis en het Scheepvaartmuseum te varen. Zoals een week eerder, toen ik met de blogboot mee ging en een rondje mocht varen met Starboard Amsterdam. Leerpuntje voor volgende keer!
Musea
Je kunt in Amsterdam wéken besteden aan het bezoeken van musea. Mijn ervaring met kinderen is wel dat je dat beter kunt beperken tot één museum per dag. En: dat vrijwel alle musea zeer goed zijn ingericht op het bezoek van kinderen met speurtochten, speciale routes en kindvriendelijke informatie. Er zijn ook musea die helemaal voor kinderen zijn, denk aan NEMO. Genoeg te doen dus! Je kunt een overzicht van alle musea en galeries vinden op iamsterdam.nl. Ik licht er een paar uit:
Rijksmuseum
Het rijksmuseum lieten we nu links liggen, eerder bezocht ik het wel met mijn dochter. Dit museum moet je toch minimaal één keer in je leven hebben bezocht. Ik deed dat pas op mijn 36e, mijn dochter al op haar 8e. Dit najaar nam ik haar mee om de Nachtwacht te bekijken en alle andere beroemde werken die er hangen. Je leest hier meer over in mijn blog over het Rijksmuseum.
Ook leuk om te lezen: 9x leuke dingen om te doen in Den Haag met kinderen
Anne Frankhuis
Deze staat nog op mijn verlanglijstje, ook bij dit bezoek aan Amsterdam kwamen we er helaas niet aan toe. Het Anne Frankhuis is een plek die bij de kinderen ook tot de verbeelding spreekt, omdat het in de geschiedenislessen vaak aan bod komt. Binnenkort toch maar eens tickets boeken! Vooraf tickets boeken is nodig, omdat je anders zomaar uren in de rij kan staan. Dat kan via deze website.
Het Scheepvaartmuseum
Ook hier zijn wij nog niet aan toe gekomen. Wat al wel heel mooi is: het Scheepvaartmuseum van de buitenkant bekijken. Het gebouw, een monumentaal pand uit 1656 dat diende als zeemagazijn, ligt aan het water middenin Amsterdam. Ernaast vind je een replica van VOC-schip ‘Amsterdam’, de krachtpatser ss Christiaan Brunings (1900) en de Koningssloep (1818). Binnen is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties te vinden. Fleur van Mamasliefste nam een kijkje in het Scheepvaartmuseum en vertelt er alles over in haar blog.
NEMO science museum
Dit was dus één van de doelen van ons bezoek: NEMO science museum. Hoewel we hier al twee keer eerder waren geweest, blijft hier genoeg te zien en te doen. Nog steeds hebben we niet alles kunnen doen. Op verschillende etages ontdek je hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Doe proefjes met licht, geluid en elektriciteit, bouw dammen, test je zintuigen, leer over de ruimte en bescherm de aarde. Omdat NEMO helemaal interactief is, ben je er zo een hele middag zoet. Mijn zoon heeft zich er weer enorm vermaakt en nóg hebben we niet alles gezien!
Op het panoramadak van NEMO geniet je van een lekkere lunch of kop koffie, terwijl de kinderen daar ook nog allerlei proefjes kunnen doen met wind, water en zon. Ondertussen geniet je van het uitzicht over Amsterdam!
Uitkijktoren A’dam lookout
Niet gedaan omdat het zweet al in mijn handen staat als ik de website open, maar wel een gave tip: de A’dam lookout. Op dit 360 graden observatiedeck bovenop de A’dam toren (aan de overkant van het IJ) vind je de hoogste schommel van Europa. Doodeng, maar supergaaf! Je hebt hier uitzicht over de hele stad, en de plaatjes zijn adembenemend. Misschien moet ik me toch eens over mijn hoogtevrees heen zetten…
Hotel Park Plaza Victoria
Wij dachten: we gaan op sjiek. Natuurlijk kun je een hotel of huisje buiten Amsterdam nemen, of zelfs kamperen in de buurt, maar wij wilden midden in het centrum zitten. Daarom boekte ik Hotel Park Plaza Victoria, recht tegenover het Centraal Station. Gewoon via Booking.com. Dit hotel heeft ruime kamers, een wellness met zwembad, een mooi groot restaurant en… roomservice. Alles wat je nodig hebt toch, tijdens een nachtje weg? Het is ons in ieder geval erg goed bevallen. Vanuit ons bed konden we op een enorme flatscreen televisie kijken, en met het kastje naast ons bed de lichten bedienen en zelfs de gordijnen openen en sluiten.
We maakten natuurlijk gebruik van alle faciliteiten, wat betekent dat we ’s avonds laat nog gingen zwemmen en de sauna testten. De dag sloten we af met roomservice: bitterballen in bed. Luxer wordt het niet! Na een goede nacht slaap en een lekker ontbijt konden we nog de hele dag Amsterdam in, omdat we onze koffers na het uitchecken bij het hotel mochten opslaan. Te voet konden we NEMO, de Dam en alle belangrijke centrale plekken bereiken. De ideale locatie dus voor een nachtje weg!
Uit eten in Amsterdam
Ook qua eten deden we niet te moeilijk: we ploften gewoon neer op een terrasje dichtbij het hotel. Alwaar ik heerlijke mosselen at en mijn zoon een dikke vette hamburger. Eten kun je in Amsterdam eigenlijk overal: pleinen met leuke terrasjes zijn bijvoorbeeld het Rembrandtplein en het Leidseplein. Ook achter de bloemenmarkt en bij het Rokin vind je veel eettentjes. Met dit restaurant heb ik goede ervaringen en deze kan ik echt aanraden: Mchi op IJburg. Tip van flip.
Parkeren in Amsterdam
Ja, ik hoor je al denken: parkeren in Amsterdam, dat kost een vermogen! Welnee, dat valt heel erg mee. Voor ons is de trein in ieder geval nog steeds duurder, en ook veel tijdverslindender. We gingen dus gewoon met de auto naar Amsterdam.
Q-park
Ik boekte online via Q-Park een parkeerplek in de parkeergarage bij het Centraal Station. Je bent dan voor een dagkaart €27,50 kwijt, hiervoor mag je 24 uur staan. Echt schappelijk dus. Je betaalt online en de slagboom opent automatisch via kentekenherkenning. Op meerdere plekken in Amsterdam is dit mogelijk in Q-parkgarages.
P+R
Wat je ook kunt doen, is een P+R plek buiten de stad nemen. Deze kun je reserveren. Hier rijd je makkelijk heen, en dan kun je verder met het openbaar vervoer. Zelf vind ik dat nooit heel handig, omdat ik a) niet hou van openbaar vervoer en b) geen zin heb om met spullen te slepen. Het is wel goedkoop! Sommige P+R plaatsen kosten maar €1,- per dag, waarna je voordelig met het OV de stad in reist. Dit is dus goedkoper dan in de stad parkeren, wat uiteraard ook de bedoeling is.
‘Enge’ parkeergarages met een grote auto
Tot slot wat afraders qua parkeergarage als je een grote auto hebt, zoals ik. Ik heb al het nodige meegemaakt in Amsterdam op parkeergebied, waardoor ik mijn favorieten heb ontwikkeld maar ook parkeergarages waar ik nooit meer in wil. Zo is er ‘de lift’, de parkeergarage bij het NH hotel City Center waar je dus met je auto IN EEN LIFT moet. Doodeng. En je moet er ook weer uit, das nog veel enger. Parkeergarage ‘The Bank’ bij de Amstel is op zich redelijk ruim, alleen staan daar de auto’s in rijen achter elkaar. Wat dus betekent dat je je sleutels in moet leveren, omdat het kan dat de auto achter jouw auto weg moet en dan rijden ze hem even om. Niet heel fijn maar vooruit,
Onder het Krasnapolsky is een parkeergarage die erg centraal gelegen is: direct naast de Dam in Amsterdam. Wat wil je nog meer, zou je zeggen? Nou, een Smart of een Mini. Deze parkeergarage is zó smal en met scherpe bochten, dat ik om op de goede verdieping te komen al 5x moest steken en het allemaal echt nét ging. Probleem is dat de kleine parkeerplaatsjes volstaan met grote SUV’s (schuldig) en dat het daardoor dus gewoon niet te doen is. Kies eieren voor je geld en loop iets verder, is mijn advies.
Al met al hebben wij superleuke dagen gehad. Het is heerlijk om even één op één tijd te hebben met een van de kinderen, dat kan ik echt iedereen aanraden. Verder als tip: volg je kind in zijn ritme en in wat hij of zij wil doen. Ga je pushen (zoals ik deed met die rondvaart) dan wordt het niet gezelliger. Mijn zoon heeft het volgende uitstapje alweer bedacht: een paar dagen naar Rome. En mijn dochter wil graag naar Parijs. Sparen dan maar weer!