Dit ontdek je als je helemaal alleen reist als vrouw (+ tips)

Als je helemaal alleen reist, dus zonder kinderen, loop je tegen andere problemen aan dan wanneer je in gezelschap reist. Het was voor mij een tijdje geleden, maar pas ging ik weer helemaal alleen op reis. Dat is best even spannend. Want als vrouw alleen op reis, is dat wel veilig? En is het niet eenzaam? Tegen welke onverwachte en verwachte dingen loop je aan? De dingen die mij opvielen, deel ik in dit artikel.

Wees goed voorbereid!

Als je alleen reist, is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden. Tegenwoordig heb je alle belangrijke documenten vaak in je telefoon. Zorg echter ook voor een back-up. Maak foto’s van je paspoort, reisdocumenten en verzekeringsgegevens en sla die op in de cloud. Verdiep je ook in je bestemming: wat zijn veilige wijken, en welke kun je beter mijden? Wat zijn bekende scams en waarvoor wordt gewaarschuwd? Op internet is zoveel informatie te vinden, steek hier dus even wat tijd in!

Wat ik zelf altijd fijn vind, is om de kaart van een stad te bekijken zodat ik een beetje de weg weet. Nu heb ik een goed richtingsgevoel en fotografisch geheugen, maar print anders gewoon een kaartje uit. Verder vind ik het fijn om alvast op Google Streetview wat te bekijken, zodat ik bepaalde plekken herken als ik er aankom. Het grappige is dat ik me daardoor ook vaak snel thuis voel als ik ergens aankom: ik ben er voor mijn gevoel al eens geweest.

Veilig slapen

Zelf kies ik altijd voor een hotel met 24-uurs receptie als ik alleen reis, of alleen met kinderen. Ik vind het een veilig idee dat er dan altijd hulp voorhanden is, mocht er iets zijn. Daarbij bespaar ik dan ook niet op de accommodatie, ik heb liever een goed hotel in een veilige wijk dan een koopje op een plek waar ik me niet fijn voel. Ik doe altijd de deur op slot als ik ga slapen en ik check de nooduitgangen.

Een tip die ik las bij National Geographic en die ik herken vanuit mijn backpackersverleden: slaap in hostels. Als backpacker had ik het niet zo breed en sliep ik in hostels, zowel in Australië en Nieuw-Zeeland als in Azië. Het fijne hiervan is dat je makkelijk contact maakt met gelijkgestemden, en dat je nooit alleen bent. Qua hostels kun je natuurlijk ook gewoon een goed hostel zoeken met fijne voorzieningen op een veilige plek.

Let op je spullen

Misschien een open deur, maar houd waardevolle spullen bij je! Mijn rugtas met geld, creditcard, paspoort en rijbewijs zijn eens uit een auto gestolen. Stom want het is een hoop gedoe om alles opnieuw aan te vragen, en de verzekering vergoedt niets omdat je het onbeheerd hebt achtergelaten. Draag dus belangrijke dingen altijd bij je. Ik gebruik het liefst een heuptasje of moneybelt, zodat ik mijn hand erop kan leggen. Ook mijn paspoort houd ik altijd bij me sinds dat fiasco. Ik kon namelijk Australië niet meer uit zonder paspoort 😉

Op je spullen letten is ook een dingetje als je alleen in een restaurant zit. Je bent lekker wezen shoppen, rust even uit op een terrasje en moet plassen, niet in de laatste plaats door de hoeveelheid bier die je hebt genuttigd. Wat dan? Ik moet zeggen dat ik het van de situatie laat afhangen. Ik neem mijn tasje met paspoort en telefoon altijd mee naar de wc, maar ik laat mijn andere spullen nog wel eens staan (voor je het weet ben je je barkruk kwijt) en geef bijvoorbeeld aan de barman of de buurkruk naast me door dat ik even naar het toilet ga. Ja, een gokje. Maar toiletten in buitenlandse kroegen staan niet vaak bekend als balzalen, dus heel veel tassen meenemen lukt ook niet. Op het vliegveld neem ik wel altijd mijn koffertje mee het toilet in, die zijn daar gelukkig prima op ingericht.

Wees geen übertoerist

Nog een veiligheidsoverweging: loop er niet bij als übertoerist met een fototoestel om je nek, zonnehoedje op je roodverbrande hoofd en afritsbroek. Het mag natuurlijk wel, maar op het moment dat je dan wat onzeker zoekend om je heen kijkt, ben je een makkelijker doelwit voor mensen die iets van je willen. Dat kan zijn om iets te verkopen, maar ook om je ‘de weg te wijzen’. Je bent een stuk minder aantrekkelijk als je door een stad loopt met een air alsof je er al jaren woont. Een beetje kennis van de lokale taal kan hierbij enorm helpen.

Volg je gevoel

‘Als het te mooi lijk om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo’. Een spreuk die prima van pas komt als je alleen reist. Natuurlijk is het tof om het avontuur op te zoeken, maar doe geen domme dingen. Vertrouw je iets niet? Luister dan naar je gevoel. Iets kan snel omslaan van avontuur naar drama. Is er iets aan de hand, dan zijn veel mensen bereid je te helpen. Aarzel dus niet om dan om hulp te vragen.

Lees ook: alleen op vakantie met je kinderen, wat als er iets gebeurt?

Laat mensen thuis weten waar je bent, en stuur op gezette tijden een update. De keren dat ik me op reis niet prettig voelde, belde ik naar huis en zorgde ik dat ik iemand aan de lijn had terwijl ik bijvoorbeeld een stukje over een donkere weg moest lopen of door een onprettig straatje moest. Misschien schijnveiligheid, maar het hielp mij wel. Overigens doe ik dit ook in Nederland als ik ’s avonds wel eens alleen een parkeergarage in moet, om maar eens wat te noemen.

Geniet!

Tot slot, geniet! Alleen reizen is spannend, maar het heeft mij al ontzettend veel moois gebracht. Een rotsvast vertrouwen in mezelf bijvoorbeeld, omdat blijkt dat ik veel meer kon dan ik dacht. Ik heb leuke mensen ontmoet en geweldige dingen beleefd, die ik misschien niet had beleefd als ik samen met iemand had gereisd. Ik heb mooie plekken gezien omdat ík ze wilde zien, niet uit concessie. Laat je dus vooral niet weerhouden. Ook thuis kan er iets gebeuren. Bereid je goed voor en ga!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.