Dit moet je weten als je nu naar Frankrijk reist

Frankrijk is hét vakantieland van veel Nederlanders. Logisch ook wel, als je ziet hoe uitgestrekt dit land is en hoeveel mooie plekken hier zijn om vakantie te vieren. Ik was er al in tijden niet geweest, maar afgelopen week reed ik weer een paar dagen door Frankrijk. Mijn zoon wilde graag de invasiestranden eens bezoeken (misschien na enig aandringen van mijn kant) en ik boekte een leuke accommodatie. Toen kwam de vraag: hoe zit het in Frankrijk nu met de Coronaregels en met de Pass Sanitaire? Ik besloot het, na een goede voorbereiding, zelf te gaan ervaren. Hier deel ik mijn tips, misschien heb je er nog wat aan!

Let op: deze informatie kan verouderd zijn. Houd altijd de meest actuele informatie in de gaten via Nederlandwereldwijd.nl

Pass Sanitaire

In Frankrijk moet je overal je Pass Sanitaire laten zien. Maak je geen illusies, je komt echt nergens binnen zonder. Je Pass Sanitaire is de QR-code die je kunt opvragen in de Corona Check app. Hiermee bewijs je dat je volledig gevaccineerd bent. Je kunt dit ook bewijzen met het gele boekje. Als je net Corona hebt gehad en één keer bent gevaccineerd, kun je met een positieve PCR test die tussen de 11 en 180 dagen oud is, aantonen dat je ‘safe’ bent. Heb je dit niet dan is het de bedoeling dat je een negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud overlegt. Deze kun je ook allemaal in de app verwerken zodat je een te scannen QR-code krijgt.

Die QR-code op je telefoon werkt veruit het makkelijkst. Deze wordt namelijk gescand bij elke attractie, camping, restaurant en zelfs op terrasjes. Op dit moment wordt er alleen aan volwassen gasten een Pass Sanitaire gevraagd, vanaf 30 september 2021 geldt dit ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Toen wij Frankrijk bezochten, in augustus 2021, werd de QR-code echt overal gevraagd en gescand.

Mondkapjes in Frankrijk

In augustus 2021 geldt in Frankrijk op veel plaatsen nog een mondkapjesplicht. Dat is best weer even wennen voor ons Nederlanders! Je zet hem op als je een winkel, restaurant of andere binnen attractie in gaat, maar op sommige plekken is hij ook buiten verplicht. Veel mensen dragen hem netjes, en je wordt erop aangesproken als je dit niet doet.

pass sanitaire frankrijk
Eenmaal aan het eten mag het mondkapje natuurlijk af!

Mijn zoon van 11 moest ook op veel plekken een mondkapje op. Er stond dan op de deur duidelijk vermeld dat het voor kinderen vanaf 11 jaar verplicht was, en vanaf 6 jaar wenselijk. Veel kinderen hielden zich hier ook braaf aan. Er werd eigenlijk nergens moeilijk gedaan, en ook wij waren dus al snel weer gewend aan de mondkapjes.

Controles aan de grens naar Frankrijk en terug

Wij hadden ons voorbereid op controles aan de grens. Natuurlijk had ik de paspoorten bij me, en een verklaring van mijn ex dat ik mijn kind meenam over de grens. Ook hadden we een erewoordverklaring uitgeprint, waarin we verklaarden geen Covid-klachten te hebben op het moment van reizen. Het was daarom bijna teleurstellend dat we zonder ook maar enig oponthoud eerst België in konden racen en later in Frankrijk zaten zonder dat we het doorhadden. Zowel op de grens bij Valenciennes als bij Lille werd niet gecontroleerd. Maar goed, beter mee verlegen dan om verlegen.

Ook op de terugweg werden we niet gecontroleerd. Wie terugkomt uit Frankrijk wordt geacht een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat te laten zien. Dit geldt voor iedereen boven de 12 jaar. Ik kan er mijn hand niet voor in het vuur steken, maar het zag er niet uit alsof er driftig werd gecontroleerd.

Ondanks deze regeldingen hadden wij een heerlijke vakantie. Laat je echt niet tegenhouden, want als je de juiste documenten hebt dan kun je gewoon doen wat je wil. Ja, het is even gedoe. Maar weet je nog toen we geld moesten wisselen voor Belgische en Franse Francs, toen we met een papieren routekaart het land probeerden te doorkruisen en nooit wisten wat voor weer het werd? Dat was ook gedoe. Gedoe hoort gewoon bij reizen. Dus pak je spullen en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.