Brussel met kinderen: tips voor deze stedentrip

Brussel met je kind

Hoe kom je erop, een nachtje naar Brussel met je kind? Ik had het zelf niet bedacht, maar ik kreeg het weekendje in de schoot geworpen. Helemaal in het begin van mijn blogcarrière was er een bloggersreisje naar Brussel, en hoewel ik met mijn minimale blog nog niet uitgenodigd was, mocht ik erheen voor Melissa van Allinmam. Brussel met kinderen blijkt superleuk, en daarnaast is een stedentripje met je kind echt de ultieme vorm van één op één aandacht. Dat is dus iets om erin te houden! Zeker nu ik een reisblog heb, een goede reden om lekker vaak te gaan 😉

De reis naar Brussel

Brussel is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld met de trein vanaf Amsterdam of Rotterdam CS. Vanaf Rotterdam sta je in een uurtje midden in de stad Brussel. Boek je tickets via NS International met early bird korting.

Uiteraard deed ik daar niet aan mee, ik ben nou eenmaal geen treinreiziger. Daarnaast wilde er een andere blogger, namelijk Linda van Mamaliefde.nl, mee carpoolen met haar dochter, wat een autoreis voordeliger maakte. Wij deden twee uur over de rit naar Brussel, waar ik moeiteloos de binnenstad doorkruiste en de parkeergarage trotseerde. Appeltje eitje en ook nog eens goed te betalen: voor 24 uur parkeren in het centrum van de stad betaalde ik nog geen €15,-

Slapen

In Brussel stikt het van de leuke hotels, appartementen en Bed en Breakfasts. Op hotels.com vond ik bijvoorbeeld 1o mooie hotels met gratis ontbijt, op booking.com ook appartementen, voor de iets minder sociale personen onder ons 😉

Wij waren uitgenodigd door het Novotel, waar maar liefst drie hotels van zijn in het centrum van Brussel. Ik zag Novotel altijd als een zakenhotel, zeker nadat ik een tijd als kamermeisje werkte in het Novotel in Alice Springs, Australië. Daar was het vooral een komen en gaan van piloten en stewardessen.

Maar nee, het Novotel Brussels City Centre Tour Noire is juist heel kindvriendelijk. Ten eerste hebben kinderen tot en met 16 jaar gratis verblijf en ontbijt als ze op de kamer van hun ouders verblijven. Ten tweede was er een leuke speelhoek op de benedenverdieping, waar de kinderen niet weg te slaan waren. En ten derde was er een heus zwembad. Jaja!

Nu is het geen mega zwemparadijs, maar het is toch lekker om even af te koelen. Het zwembad heeft een jetstream voor wie baantjes wil trekken. Ook is er een fitnessruimte en een turks stoombad. Kortom: alles erop en eraan.

Eten en drinken

Wafels, wafels en nog eens wafels. Dat hoort natuurlijk bij België. Bij het ontbijtbuffet konden we dan ook geen genoeg krijgen van die heerlijke wafels. Ook in de stad zie je overal bakkerijtjes waar ze wafels met de gekste toppings verkopen: met fruit, ijs en weet ik wat nog meer.

Wij hebben ons tegoed gedaan aan die wafels, en aan het ontbijtbuffet en avondbuffet in het hotel. Immers, met een klein kind is een buffet handig, en de dame, toen vier jaar oud, was in de avond behoorlijk moe.

Ontbijten in Brussel met wafels Lisette Schrijft
Het ontbijt met… wafels

In de omgeving van het hotel zag ik echter veel leuke restaurantjes, die ik graag nog eens uit zou proberen. De Belgen zijn tenslotte Bourgondiërs. Die houden wel van lekker eten, en vooral van bier. En laat ik daar nou ook net van houden. Misschien dus ook nog eens naar Brussel zónder kinderen?

Leuke restaurantjes leken mij El Bocadillo en visrestaurant Vismet, direct achter ons hotel aan het Sint-Katelijneplein. Ook in deze straat maar iets meer richting het Centrum vind je Noordzee, een bekend visrestaurant dat meerdere malen wordt getipt. Fornostar voor Italiaans eten ligt iets verder uit het centrum in de Brandhoutkaai, en bij Comocomo aan de Antoine Dansaertstraat vind je heerlijke tapas, die je van de lopende band kan halen.

Wil je echt een kindvriendelijk restaurant dan zou je er eentje kunnen kiezen uit de lijst van tripadvisor, er is genoeg keuze. Qua eten en drinken zit je in Brussel met kinderen dus ook wel goed!

Uitstapjes in Brussel met kinderen

Als je dan toch in Brussel bent, dan moet er wat cultuur gesnoven worden. Vooraf had ik de dochter niet echt voorbereid. Je weet immers niet hoe de planning gaat lopen. Daarnaast was ik met nog een moeder en dochter, en het gedrag van vierjarigen is soms moeilijk te voorspellen.

Op zaterdagmiddag doken we het centrum van Brussel even in om te winkelen. Wat was het druk! Ik als dorpsmeisje moest daar wel even aan wennen. Zeker toen we militairen zagen lopen, omdat de terroristische dreiging er op dat moment nog was. Als er maar niets zou gebeuren… Gelukkig waren het slechts veel winkelende mensen. Wij hadden een specifiek doel: shirtjes met omkeerbare pailletten. En ja, die heb je wel in de grote stad. We slaagden en de dochters waren superblij.

Manneken Pis

Uiteraard mag een bezoekje aan manneken pis niet ontbreken als je Brussel met kinderen bezoekt. Op zondagochtend liepen we erheen, qua afstand goed te doen vanaf het Novotel. Je moet wel goed opletten: manneken pis is namelijk nogal klein. Een beetje dat je denkt: is dit alles?

Gelukkig stonden er bergen Japanners omheen, waardoor hij ook weer niet helemaal te missen was. Ik had het snel gezien, maar de kleuters vonden het natuurlijk prachtig: een piesend standbeeldje! Zeker omdat het beeldje in de etalages van de chocolaterieen in deze straat van allerlei soorten chocola was nagemaakt.

Manneken Pis, hoek Stoofstraat/Eikstraat.

Grote Markt

Op deze wandeling liepen we terug via de Grote Markt, waar we het Stadhuis en het Broodhuis bekeken. Wat een prachtige gebouwen! Het stadhuis heeft een verguld standbeeld op de toren staan. Ook het Broodhuis in gotische steil maakte veel indruk. Hoewel ik me vooral bezighield met de duiven, die er uiteraard bij horen op een groot stadsplein. Heb ik mijn angst voor duiven hier overwonnen? Nee.

grote markt in Brussel Lisette Schrijft
Ons hele cluppie: met Linda van Mamaliefde en Fleur van Mama’s Liefste

Het Atomium

Het atomium is natuurlijk wel hét icoon van Brussel. Bij mij vooral nog bekend van de serie van Bassie en Adriaan en hun reis door Europa. Was het niet dat ze bij het Atomium uiteindelijk het laatste stukje van de Europa-puzzel vonden, en uitleg kregen? En werd boef B100 hier niet voor altijd uitgeschakeld? In ieder geval een must-visit als je Brussel met kinderen bezoekt.

Ik wilde er naartoe. En onze medereizigers gelukkig ook. Voor de kleuters was het magisch, zo’n groot gebouw met ronde zilveren ballen. Jeu de Boules ballen, volgens mijn dochter. Om erin te mogen was natuurlijk helemaal fantastisch.

brussel stedentrip met kinderen atomium tips Lisette Schrijft

In het Atomium vind je vaste en tijdelijke exposities. Je loopt een route door het gebouw via trappen en roltrappen. Bovenin is een uitkijkpunt, waar je uitzicht hebt over de hele stad. Voor de kinderen was vooral de ellenlange roltrap in de gang met lichteffecten leuk, al vond mijn dochter roltrappen in het algemeen wat eng. En moest ik halsbrekende toeren uithalen, omdat ze haar knuffel over de trapleuning onder de trap keilde. Zonder knuffel konden we niet naar Nederland…

Het Atomium, Atomiumsquare, Brussel. Elke dat open van 10.00 – 18.00 uur. €15,- voor volwassenen, €8,- voor kinderen vanaf 1.15 m. Parkeren kan voor de deur, betalen bij de parkeermeters.

Mini Europe

Omdat wij slechts twee korte dagen in Brussel waren, hadden we geen tijd meer voor andere leuke uitstapjes. Toch is er nog veel meer te doen in Brussel met kinderen. Bijvoorbeeld een bezoek aan Mini-Europe, een soort Madurodam maar dan van Europa.

Brussel is tenslotte een beetje de hoofdstad van Europa. Mini-Europe ligt aan de voet van het atomium, met aan de andere kant het Koning Boudewijnstadion. Alle belangrijke gebouwen en monumenten van de Europese Unie zijn hier nagebouwd. Het is een educatief park, waar veel weetjes over Europa worden gedeeld.

Mini-Europe, Voetballaan, Kinderen €11,50, volwassenen €15,-. Je kunt combi-tickets kopen voor Mini-Europe icm het Atomium, Océade of het Planetarium.

mini-europe gezien vanuit het atomium in brussel Lisette Schrijft
Vanuit het Atomium konden wij Mini-Europe goed zien.

Océade en Planetarium

Rond het Atomium kun je je eigenlijk dagenlang vermaken. Naast Mini-Europe is hier ook Océade te vinden: hét nummer 1 waterpark van Belgie. In dit zwemparadijs kun je urenlang plezier hebben. Zowel de snelste als de langste glijbaan van Belgie bevind zich hier. Ook zijn er sauna’s, terrassen en een waterspeeltuin. Kindvriendelijker kan het niet!

Wat educatiever maar zeker niet minder leuk is het planetarium in Brussel. In de koepel van dit museum wordt een sterrenhemel geprojecteerd, en verder is hier vanalles te beleven op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart.

Na dit uitstapje was het hek van de dam. Ik besloot stedentripjes erin te houden met kinderen. Zo ging ik met mijn zoon een nachtje naar Amsterdam en met mijn dochter twee nachtjes naar Parijs. En er staan nog veel meer steden op de verlanglijst!. Wil je weten hoe medereiziger Linda het heeft ervaren om met een loedermoeder op stap te zijn? Dat lees je hier.

Wij keerden moe maar voldaan weer terug uit Brussel, een ervaring rijker. Nooit geweten dat dit zo’n leuke stad is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.