Als je alleen reist met kinderen, moet je met veel scenario’s rekening houden. Je hebt tenslotte een flinke verantwoordelijkheid. Een van de scenario’s waar alleenreizende ouders rekening mee moeten houden, is dat er iets kan gebeuren. Met henzelf, de kinderen, of allebei. Als je de enige volwassene bent, kan het zijn dat je wat extra zaken moet of wilt regelen. Zoals een plan waarbij de kinderen weten wat ze moeten doen als er iets met jou gebeurt, het nummer van de ambassade in je broekzak of een documentje in het Engels waar op staat wie je bent en wie er gewaarschuwd moet worden in noodgevallen.
Dit is de reden waarom ik pas nu, nu de jongste 11 is, vaker alleen durf te reizen met kinderen. Ik vind het fijn dat ze zwemdiploma’s hebben, en zich kunnen redden in het Engels. Mocht er iets gebeuren dan weet ik dat ze iemand aan kunnen spreken en om hulp kunnen vragen. In mijn omgeving ging ik bij alleenstaande ouders en ouders die vaak alleen reizen met hun kind (zoals Tikva) op zoek naar wat tips, om het alleen reizen zo veilig mogelijk te maken.
SOS armbandjes met gegevens
Eén van de tips die ik kreeg voor als er iets gebeurt, was om voor de kinderen een armbandje aan te schaffen waarop staat: ’travelling with my mum (or dad)’ met jouw telefoonnummer erbij. Alleen al essentieel voor als je de kinderen in een onbewaakt ogenblik uit het zicht verliest. Je hebt deze ook in de ouderversie met ’travelling with my son (or daughter)’ waarbij je desgewenst meer hangertjes eraan kunt hangen, voor als je met je hele elftal op pad gaat. Zelf kun je voor je eigen armband het beste een telefoonnummer hierop laten maken van een naaste die gewaarschuwd moet worden in geval van nood. Een goede tip is verder om de siliconenvariant te nemen: die kan tegen water en tegen een stootje!
ICE in je telefoon
Iets wat hulpverleners je al op het hart drukken sinds het bestaan van de mobiele telefoon: zet iemand in je contactenlijst met daarvoor de letters ICE. Vaak is daar in de huidige telefoons ook een aparte functie voor. Zo kunnen hulpverleners namelijk, zelfs als je telefoon vergrendeld is, degene bellen die jij als noodcontact hebt aangewezen. Mocht je alleen op pad gaan met je kinderen dan is dit eigenlijk iets waar je niet omheen kunt. Hebben je kids een eigen telefoon, zet hier dan ook de ICE nummers in!
Mapje met belangrijke gegevens
Een tip die ik kreeg van reisblogger Saskia van KidsEropUit: een mapje in je tas met alle benodigde gegevens als er iets gebeurt. Denk aan: kopieën van de paspoorten, verzekeringsgegevens, eventuele medische gegevens. Zij stopt het altijd in een groen mapje en de kinderen weten: als er iets is, dan moeten we het groene mapje hebben. Hierin zit ook een lijstje met telefoonnummers; van de andere ouder, het alarmnummer van het land waar je bent, het nummer van de bank om passen te kunnen blokkeren, het alarmnummer van de verzekering en de nummers van de ambassade. Je kunt maar beter voorbereid zijn!
Alle gegevens ook digitaal
Maak, voordat je vertrekt, foto’s van je paspoort, je rijbewijs, je verzekeringspolis en de reisdocumenten. Sla deze op in je telefoon en in de cloud. Mocht er iets met je bagage gebeuren, heb je toch alles bij de hand. Toen ik in Australië was en we nog slechts een telefoon hadden om mee te bellen (hoe ouderwets) leerde ik de belangrijkste nummers uit mijn hoofd. Maar goed ook, want mijn tas werd gepikt en ik kon binnen een paar minuten de bank bellen om mijn passen te blokkeren. Inmiddels zijn dat soort zaken dus iets makkelijker maar als je een beetje een goed geheugen hebt, kan het ook geen kwaad om het uit je hoofd te leren.
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets gebeurt, maar met deze tips ga je in ieder geval goed voorbereid op vakantie. En dan is de laatste tip: have fun!