Alleen op reis met je kind: de ervaringen van Tikva van Gezinopreis

Tikva is al een aantal jaren fulltime reisblogger op haar eigen website gezinopreis.nl. In die jaren is ze al meerdere malen alleen op reis met haar dochter geweest. Ik mocht haar wat vragen stellen over haar ervaringen met alleen reizen met een kind.

1. Hoe oud is je kind en hoe vaak ga je alleen op reis met haar?

Mijn dochter is nu acht jaar en ik ga enkele keren per jaar alleen op reis met haar. Voor weekendjes weg maar ook voor langere vakanties. Ik heb altijd veel meer vakantiedagen gehad dan mijn man en inmiddels werk ik voor mijzelf. Ik ben fulltime reisblogger met als belangrijkste website gezinopreis.nl waardoor ik makkelijk in de schoolvakanties weg kan.

2. Wat zijn de reizen die je met je kind hebt gemaakt?

Eerst een keer een weekendje naar Bologna, daarna Stockholm. Vervolgens ook wat langere vakanties met meerdere bestemmingen zoals met de trein door Oostenrijk en Slovenië en met de auto door Duitsland. Ook gingen we nog voor kortere vakantie met zijn tweetjes met het vliegtuig naar Denemarken en naar dePpoolse steden Gdansk en Wraclow.  Zelf in dit rare jaar zijn we nog weg geweest, afgelopen zomer zijn we samen twee weken door Tsjechië en Oostenrijk gereisd en in de herfstvakantie gingen we met zijn tweetjes met de boot naar naar Zweden.

ervaringen van Tikva Gezinopreis

Nu mijn dochter ouder is, ondernemen we natuurlijk ook andere dingen dan tijdens onze eerste moeder-dochter trip toen ze twee was. In Zweden gingen we bijvoorbeeld ziplinen en maakte ook meerdere langere wandelingen.

De verste bestemming: 3 weken Azië

De verste en langste reis die ik met mijn dochter heb gemaakt was een reis van drie weken van Bangkok naar Singapore. Dit was voordat ze leerplichtig was en omdat mijn man geen vakantie kon krijgen ben ik toen alleen met haar op reis gegaan. We waren al meerdere keren in Azië geweest en daardoor voelde dit voor mij als een bestemming die ik ook alleen met haar prima kon bezoeken.

Lees ook: meerdere manieren om vakantie te vieren als single mom

We begonnen de reis in Bangkok, een hele fijne stad die ik ook al goed kende. Daardoor was er ook minder druk om alles te zien. Natuurlijk bezochten we enkele favoriete tempels en wat attracties voor kinderen, maar we gingen ook lekker zwemmen bij ons hotel. Daarna gingen we naar Koh Lipe, een supermooi eiland waar we heerlijk aan het strand hebben gelegen en samen hebben gesnorkeld.

Vervolgens reisden we naar Maleisië waar ik een route bedacht had met veel afwisseling. Natuurlijk bezochten we tempels en grotten maar we sliepen ook in een Hello Kitty kamer en gingen naar een pretpark. Sowieso is het altijd wel fijn om tijdens zo’n reis in ieder geval een paar nachten in een kindvriendelijk hotel met zwembad te verblijven.

Als laatste Singapore, ook weer een prettige en veilige stad waar je als moeder en dochter makkelijk kunt reizen.  Met een toffe dierentuin en de bijzondere tuinen aan de baai met mechanische bomen vol lampjes.

3. Hoe vind je het om alleen op reis te gaan met je kind?

We hebben het altijd heel gezellig als we samen op reis zijn. Het is echt goed voor onze band samen. Drie weken is alleen wel een lange tijd. Op een gegeven moment ben ik dan zelf eigenlijk ook wel toe aan wat me-time. Gelukkig kan mijn dochter wel goed zelf spelen en is er altijd nog de tablet. Het is best intensief: overdag de hele tijd op pad zijn en dan in de avond de dag van morgen voorbereiden. Bovendien moet je toch alles zelf beslissen op reis. Wanneer ik alleen op reis ben, slaap ik echt wel een stuk eerder dan wanneer we met het gezin op pad zijn.

4. Heb je weleens spannende/gevaarlijke situaties meegemaakt waarbij je er misschien van baalde dat je alleen op reis was met je kind?

Het meest vervelende was toch mijn dochter op reis opeens heel erge koorts kreeg. Ze moest ook hoesten. Het begon in de avond en werd alleen maar erger. Ik wist niet wat te doen. Normaal beslis je dan samen of je het nog aankijkt of niet. Uiteindelijk heb ik om middernacht de hotel receptie nog een taxi laten regelen aar het lokale ziekenhuis. Daar bleek dat ze keelontsteking had en kreeg ze direct antibiotica waardoor ze gelukkig binnen een dag of twee weer opknapte. Ze heeft er gelukkig geen vervelende herinnering aan over gehouden, het was vooral voor mij schrikken.

5. Wat is je mooiste herinnering aan zo’n reis?

Voor mijn dochter zijn de hoogtepunten van de reis vaak een zwembad, pretpark of ook regelmatig een hotel waar ze het bijzonder leuk heeft gehad met andere (lokale) kindjes. Of juist iets dat we samen hebben gedaan zoals snorkelen of een moeder-dochter massage. Mijn fijnste moment is altijd als we een superleuke dag hebben gehad en we nog even napraten voordat ze gaat slapen. Een dikke knuffel en dan begint het nagenieten.

Ervaringen van Tikva Gezin op reis

6. Heb je tips voor ouders die alleen reizen met hun kind(eren)?

Wil je ook alleen op reis met je kind? Mijn tip is om te zorgen dat je op tijd eet en als je iets gaat ondernemen waarbij je niet bij supermarkten komt, neem dan ook genoeg water en snacks mee. Als je zelf “hangry” bent en je kind is ook nog eens futloos dan is dat een recept voor irritatie.

Mijn andere tip: begin eerst klein voor je een complete rondreis plant.  Vooral het reizen en wisselen van accommodatie is vermoeiend en kan stress geven. Een stedentrip vanuit een hotel of Airbnb is makkelijker. Ga lekker samen een weekendje weg en kijk hoe dat voor jou en je kind(eren) bevalt.

Meer tips nodig? In dit blog geef ik informatie over de zaken waar je aan moet denken als je op eenoudervakantie gaat, zoals toestemmingsformulieren en andere praktische zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.