Alleen met kinderen naar het strand: tips

Misschien dat je dit jaar de Costa del Sol niet opzoekt, maar als je in Nederland wilt genieten van de zon en je bent Tuinesië zat, komt het wel eens voor dat je alleen met kinderen naar het strand gaat. Uit ervaring weet ik dat dit best een onderneming kan zijn. Wel eentje die vrijwel altijd de moeite waard is, vind ik zelf, ook al denk ik er onderweg soms anders over.

Zeker als je alleen gaat met meerdere kinderen, kom je soms handen en ogen tekort. Daarbij is het strand groot en zijn kinderen makkelijk de weg kwijt, en je hebt natuurlijk nog die spannende zee. Pfff, klinkt als een dag hard werken! In dit artikel deel ik tips die je dagje strand hopelijk wat aangenamer maken.

Kies het juiste strand

Misschien een open deur, maar bedenk van te voren even goed naar welk strand je gaat. Zoek je een rustig strand, of juist een strand met veel reuring? Let ook op de aanwezigheid van strandtenten: wel lekker als je naar het toilet moet of even iets kouds wilt drinken. Ook moet je bedenken dat op heel stille stranden misschien geen reddingsbrigade is, persoonlijk vind ik het wel fijn om die in de buurt te hebben.

Zelf ga ik het liefst naar een strand met een grote parkeerplaats (gratis, en anders zorg ik dat ik genoeg muntgeld heb!), waar ik niet nog een halve kilometer door de duinen hoef te lopen én waar een betonpad tot halverwege het strand ligt, dat scheelt een hoop geploeter. Hierdoor is Hoek van Holland voor mij favoriet.

Rustig moment

Als ik alleen met kinderen naar het strand ga, wil ik het liefst op een rustig moment. Zodat ik ze goed in de gaten kan houden en ook gewoon om niet in de file terecht te komen. Nu heb ik slechte slapers, dus rond 9.30 uur is voor ons een favoriete tijd om op het strand te arriveren. Nog rustig, niet zo heet en als het rond 13.00 uur druk wordt gaan wij lekker weer naar huis. Ook vind ik het soms fijn om juist eind van de middag te gaan: patatje op het strand (scheelt weer koken) en lekker nog even spelen als de meeste mensen naar huis gaan. Ideaal.

Bolderkar

Qua benodigdheden: laat ik maar beginnen met de bolderkar met luchtbanden. Essentieel, als je het mij vraagt. Je kunt namelijk nog zo bedenken dat je kinderen helpen sjouwen, negen van de tien keer ben je zelf het meest bepakt en bezakt. Ja, ook als je met pubers gaat. Je neemt vaak zware en onpraktische spullen mee als flessen gekoeld drinken, parasols en/of windschermen. Met een bolderkar kun je die op een handige manier over het zand vervoeren. Verder zijn koeltasjes ideaal om koud drinken bij je te hebben. Ik gooi meestal flesjes water in de vriezer de avond van tevoren, dan blijven ze lekker lang koud.

Veiligheid voorop: polsbandjes

Op veel stranden kun je ze tegenwoordig pakken, maar je kunt ze ook van tevoren online bestellen: polsbandjes voor je kind waar je je telefoonnummer op schrijft. Mochten ze kwijtraken en door iemand gevonden worden, kun je snel gebeld worden. Met stift op de arm schrijven kan ook, maar de ervaring leert dat dit door zon en zee snel vervaagt.

Kind kwijt

Je weet je geen raad als je je kind kwijtraakt op het strand. Meestal is het een gevalletje verdwalen: ook al spreek je nog zo goed af dat je bij de gele parasol zit, als die net wegwaait of er komen 10 gele parasols bij, is je kind de weg al kwijt. Verlies ze dus nooit uit het oog en blijf op armlengte afstand van kleine kinderen. Gebeurt het toch, dan geven de reddingsbrigades aan dat kinderen zelden de zee op zoeken. Meestal lopen ze met de wind mee. Zodra er een kind gevonden is door de reddingsbrigade wordt de vlag met het vraagteken gehesen, hou deze dus in de gaten en klamp de reddingsbrigade aan als je je kind kwijt bent!

Zwemmen in zee

Tja, het blijft spannend: zwemmen in zee. Hoe goed kinderen ook zwemmen, ik zou ze op jonge leeftijd nooit alleen laten gaan. Dit betekent dus dat je als ouder mee de zee in moet. Vaak als het in Nederland mooi weer is, is er een oostenwind. Dit betekent dat je met luchtbedjes, zwembandjes etc. snel kunt afdrijven. Deze zijn dan ook absoluut af te raden! Ik spreek vaak met mijn kinderen af dat ze tot hun knieën de zee in mogen als ik vanaf de vloedlijn toekijk. Willen ze dieper, dan ga ik mee. Nooit te ver, en altijd in de buurt van andere mensen.

Helaas zijn er vorige zomer verschillende ongelukken gebeurd door muien op het strand. Kijk van tevoren even dit filmpje met je kinderen voor de nodige informatie.

Hoe ontsnap ik uit een mui?

In deze animatie wordt uitgelegd hoe de stroming in een mui werkt en hoe je eruit kunt ontsnappen. Knoop het in je oren en probeer daaraan te denken als je merkt dat de muistroom je meetrekt. – Zwem met de stroom mee en zwem schuin naar het strand weer terug.

Waar laat je je spullen?

Ben je als ouder alleen met kinderen naar het strand en moet je de zee in, waar laat je dan je kostbaarheden? Een bekend probleem. Soms vind je bij strandtenten of de strandopgang kluisjes voor bijvoorbeeld je autosleutels en portemonnee, maar je telefoon wil je toch vaak graag meenemen. Al is het maar om leuke foto’s te maken. De meest back to basic tip is: neem een paar luiers mee en stop je kostbaarheden in een opgerolde luier. Desnoods met wat nat zand erbij, zodat het lijkt of de luier vol is. Knappe dief die daarin kijkt. Voor de mindere improviseurs onder ons bestaan er ook echte oplossingen voor dit probleem zoals een waterdichte koker die je kunt ingraven of mee kunt nemen in zee, of een nepfles zonnebrandcrème. Of huur een kluisje op het strand als dit kan, leg je telefoon daarin en geniet van echte rust!

En tot slot: geniet! Het is heerlijk om een zonnige dag door te brengen aan de kust, en naderhand heb je het gevoel echt een beetje op vakantie te zijn geweest. Heerlijk!

Dit wil je niet missen: de leukste kindvriendelijke hotels op Gran Canaria

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.