Alleen met kinderen de grens over: dit moet je regelen

‘Waar gaat u naartoe?’ ‘Hoe lang blijft u daar?’ ‘Wat is het doel van uw reis?’ ‘Hoe heeft u het ouderlijk gezag geregeld?’. De man van de paspoortcontrole vuurt nogal wat vragen op me af. Ik ben altijd een beetje geïntimideerd door mannen in uniform, dus ik voel mijn wangen al gloeien. Dat mijn dochter voluit staat te klepperen over een filmpje op Tiktok over smokkelen, niet gehinderd door gevoel voor timing, helpt niet echt.

Een beetje verdacht

Het ziet er misschien ook een beetje verdacht uit. Een oververhitte gescheiden moeder met een paspoort met haar oude naam er nog in (want nog vijf jaar geldig, zonde om een nieuwe te halen), een meisje met een winterjas, laarzen en een enorme tas (er moest een bal mee, don’t ask) dat bleppert over smokkelen, en ze gaan voor slechts zes dagen naar Curaçao. Wie doet dat nou? Ja, ik dus. Dat kwam even zo uit. We gaan op familiebezoek voor de verjaardag van mijn nichtje, ik was vrij met Hemelvaart en meer dagen hadden we niet. En die winterjas? Ze vond het koud vanochtend. Al begrijp ik nu dat het misschien lijkt alsof ze al haar kleren over elkaar heen heeft moeten aantrekken.

Dit formulier heb je nodig

Gelukkig heb ik goede antwoorden. Het ouderlijk gezag is gezamenlijk, en ik heb een document inclusief kopie paspoort van de vader, waarin staat dat hij mij toestemming geeft om met haar op reis te gaan. Het feit dat dochter ineens roept ‘hey, da’s papa’s paspoort’ als ik de documenten overhandig, maakt me hopelijk nog iets betrouwbaarder. Toch krijg ik altijd de zenuwen van dit soort dingen. Heb ik het echt wel goed geregeld?

Geadviseerd wordt om, als je alleen met kinderen naar het buitenland reist, een formulier mee te nemen waarop de andere ouder toestemming geeft om te reizen met een minderjarig kind. Hierbij moet ook een kopie van het paspoort van de andere ouder bijgevoegd worden. Nu reis ik al jaren alleen met mijn kinderen en had ik dus altijd al bij me, maar heb ik dit nog nooit eerder moeten laten zien. Toch maar goed dat ik het braaf ben blijven meenemen, want deze beambte liet me er anders niet door.

Dit formulier laat je door de andere ouder invullen
Heb je als enige ouder gezag over je kind? Kijk dan hier wat je moet doen

De regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze zijn opgesteld om kinderontvoering te voorkomen en dus een goede zaak. Je moet er alleen wel even aan denken! Sowieso is het verstandig om, als je op reis gaat, te checken wat er allemaal nodig is. Voor onze huidige reis naar Curaçao moesten we ook een zogenoemde EDcard invullen, een soort visum. Maar ik heb ook wel eens een uittreksel van het geboorteregister van de kinderen moeten opvragen voor een reis naar Zuid-Afrika (die uiteindelijk niet doorging).

Wat is nog meer belangrijk?

Naast de officiële documenten (waarvan je uiteraard een foto maakt die je in de cloud opslaat zodat je er altijd bij kunt) zijn er nog meer dingen belangrijk als je alleen met kinderen reist. Zorg dat je kind altijd iets bij zich heeft met zijn/haar naam erop, jouw naam, en telefoonnummers om Home Alone-achtige situaties te kunnen handelen. Laat deze informatie ook achter bij thuisblijvers. Maak ook afspraken met je kind: wat moet het doen als het jou kwijtraakt? Of als er iets gebeurt? Ben je van plan om veel te reizen met je kind, is het handig om ze goed Engels aan te leren zodat ze zich overal kunnen redden.

Denk er ook aan om vaccinaties te halen als dat wordt aanbevolen, of medicatie tegen malaria. Op de website van GGD Nederland kun je kijken welke vaccinaties je moet halen voor welk land.

Tot slot mag je in veel landen als toerist maar een bepaalde tijd verblijven. Er kan gevraagd worden naar een bewijs dat je weer weggaat, zoals een ticket voor de terugreis. Kijk ook goed hoe lang je paspoort nog geldig is. Bij sommige landen worden er eisen gesteld aan de geldigheidsduur van je paspoort na terugkomst. Op Nederlandwereldwijd.nl kun je alle eisen per land zien.

Wij mogen uiteindelijk doorlopen, en kunnen aan ons avontuur beginnen. Zes dagen chillen op Curaçao. De winterjas mag al snel de koffer in, we kunnen nu ultiem relaxen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.