10x leuke dingen in Den Haag met kinderen

Als je op zoek bent naar een leuke stedentrip of een dagje weg, denk dan eens aan den Haag. Je hebt hier eigenlijk alles: historie, een gezellig stadscentrum, de zee dichtbij, leuke activiteiten én den Haag is goed bereikbaar met de auto of het OV. Oké, parkeren is duur, maar goed, dat heb je in elke stad. Ik kom graag in Den Haag, en deel hier de leukste tips voor een bezoek aan den Haag met kinderen

Madurodam

Het leukste uitje in Den Haag is toch wel Madurodam, al zeg ik het zelf. Een beetje jeugdsentiment want vroeger gingen we hier al regelmatig heen. Hier kun je Nederland in miniatuurversie zien, en dat is erg leerzaam! Madurodam blijft zich ontwikkelen en daarnaast zie ik toch steeds weer nieuwe dingen, dus het blijft leuk. Ook wordt Madurodam steeds interactiever. Je kunt bieden bij de veilingklok, zelf windenergie opwekken en het havenverkeer regelen.

Madurodam, George Maduroplein 1 in den Haag. Dagtickets vanaf €17,00, gratis voor kinderen t/m 2 jaar.

One Planet (Museon-Omniversum)

In 2022 zijn het Museon en het Omniversum gefuseerd. Het Museon ken je misschien als wetenschappelijk museum, het Omniversum als bioscoop met een heeeeeel groot scherm. Samen heten ze nu One Planet. Hier ervaren jong en oud een leerzaam dagje uit op het gebied van wetenschap en een leefbare aarde. Met je entreeticket heb je toegang tot onze tentoonstellingen, films, themazalen, labs en activiteiten. Reken erop dat je hier zo’n 3 a 4 uur zoet bent!

One Planet, Stadhouderslaan 37 in den Haag. Kijk in de agenda voor leuke activiteiten in de schoolvakanties. Tickets €16,50 voor volwassenen, €14,00 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Gratis met een Museum jaarkaart.

Legoland Discovery Centre Scheveningen

Nog niet zo lang geleden geopend, is Nederlands eerste Legoland. Je vindt het aan de boulevard van Scheveningen en Legoland is niet te missen door de Lego giraf die buiten staat. Verwacht niet dat je hier een Lego walhalla a la Legohouse in Billund vind, maar leuk is het zeker voor de Legoliefhebber. Je kunt eindeloos bouwen, er zijn wat kleine attracties en je kunt genieten van mooie bouwwerken. Verder vonden wij de 4D-bioscoop erg leuk. Ons verslag van de opening van Legoland Discovery Centre lees je hier.

Tickets voor Legoland Discovery Centre zijn €21,45 per persoon, kinderen t/m 2 jaar zijn gratis. Wil je ook naar Sea Life koop dan combitickets, dan ben je voordeliger uit!
Je vindt Legoland Discovery Centre aan de Strandweg 13K in den Haag.

Museum Panorama Mesdag

Het moet 30 jaar geleden zijn dat ik hier was met mijn oma, en wat wil ik graag nog een keer terug! In Panorama Mesdag sta je in een rond gebouw waar je om je heen een schildering van Mesdag ziet van het Scheveningen in de 19e eeuw. Dit is zo gedetailleerd gedaan, dat het lijkt alsof je er middenin staat. Dit is het oudste panorama ter wereld dat nog gesitueerd is op de oorspronkelijke plek.

Tickets zijn €15,- voor volwassenen, €12,- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Je kunt ze online bestellen.
Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag.

Escher in het Paleis

We blijven even in de museumvibe, maar dan wel voor een museum wat kinderen vaak aanspreekt. In het oude paleis van Koningin Emma op de Lange Voorhout, kun je namelijk genieten van een tentoonstelling van Escher. De meeste mensen kennen Escher wel van zijn tekeningen met optische illusies: die van de vogels die in vissen veranderen is bekend, of van de trappen die een verdieping lijken te vormen maar eigenlijk op dezelfde hoogte zitten. Heb je geen idee waar ik het over heb? Google dan even op Escher.

Ik bezocht deze tentoonstelling kortgeleden en vond het superleuk. Ook nam ik een kind mee als ultieme criticus. Die kende de afbeeldingen al (op de meeste scholen worden de tekeningen wel eens getoond) maar vond het heel leuk om ze nu eens allemaal bij elkaar te zien. Je loopt een vaste route, en op de bovenste verdieping zijn er ook wat interactieve werken: een spiegelbol die je kunt aanraken, een puzzel en een fotokamer. Je bent hier ongeveer een uurtje kwijt, en het is zeker een aanrader voor creatieve kinderen.

Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Toegang €11,50 voor volwassenen, €6,50 voor kinderen. Leden van de ANWB kunnen hier kaartjes met korting kopen.

Het Mauritshuis

Doe een rondje over het Binnenhof en langs de Hofvijver, en eindig bij het Mauritshuis. Hier vind je kunstwerken van onder andere Rembrandt en Vermeer. Het is de ideale plek om je kinderen wat cultuur te laten snuiven. Naast de vaste collectie zijn hier regelmatig wisselende tentoonstellingen, en af en toe zijn er ook activiteiten speciaal voor kinderen. Zo bezochten wij eerder de tentoonstelling Hallo Vermeer, waarbij kinderen zelf mochten schilderen en er interactieve activiteiten waren.
Tip: geniet erna van een lekkere lunch of borrel op één van de vele terrasjes op het Plein.

Tickets zijn €19,- voor volwassenen, kinderen zijn gratis.
Het Mauritshuis, Plein 29, den Haag

Schaatsen of klimmen bij de Uithof

Heb je actieve kinderen, of ben je zelf van het actieve soort? Of misschien wil je je wel voorbereiden op de wintersport? In den Haag-Zuid vind je de Uithof, een entertainmentcenter waar van alles te doen is. Er is een grote schaatsbaan (400-meterbaan) waar je vrij kunt schaatsen, je kunt er rotsklimmen, skiën en snowboarden, e-karten en lasergamen. Voor ieder wat wils dus. Schaatsen is alleen mogelijk in de winter, tot en met eind maart. Kleed je op kou, want op de ijsbaan is het koud en ook op de sneeuwbaan is het -8 graden.

Het handigste is om tickets te reserveren, dit kan voor alle activiteiten gewoon online. Spullen kun je huren of kopen bij de Uithof. En in het Grand Café geniet je van een drankje en een hapje.
De Uithof, Jaap Edenweg 10, Den Haag.

Avonturia de Vogelkelder

Elke Hagenees kent de Vogelkelder. Deze grootste dierenspeciaalzaak van Nederland is een belevenis op zich! In de zeven werelden vind je alles wat je nodig hebt voor je huisdier. Maar ook als je niet komt shoppen, kun je hier terecht. In de indoor expo en mini-zoo Mappa Mundia kun je namelijk op avontuur gaan. Je krijgt een plattegrond. Met deze plattegrond ga je door diverse werelden van archeologische opgravingen, grottenstelsels, de avonturenboom, tempels, druipsteengrotten, de haven van Bombay, het Haagse rattenriool en de wondere wereld van Professor Das. Je merkt, hier is genoeg te doen! Leuk voor een kinderfeestje, maar ook voor een regenachtige middag.

Avonturia de Vogelkelder, Kerketuinenweg 3, Den Haag. Entree vanaf 3 jaar €6,95 p.p.

Speurtocht door de Binnenstad

Wil je lopend een deel van de stad zien, en direct wat leren? Bestel dan de speurtocht door de binnenstad genaamd Sleutels van de Stad. De route brengt je naar de leukste bezienswaardigheden en mooiste plekken van Den Haag, en is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar oud. Onderweg kun je de toren van de Grote Kerk beklimmen, en kom je langs de werkplek van de koning.

Het leuke is: als je deze speurtocht bestelt, krijg je gelijk een heel pakket. Ben je dus uitgespeurd in den Haag, dan kun je ook steden als Groningen, Antwerpen, Deventer en Alkmaar gaan verkennen.

Museum Voorlinden

Tot slot een museum in Wassenaar. Is dit den Haag? Ik vind van wel! Museum Voorlinden stond al lang op mijn lijstje om te bezoeken, en afgelopen kerstvakantie was het dan eindelijk zo ver. Dit museum voor moderne kunst bevindt zich op één van de vele landgoederen in den Haag, namelijk landgoed Voorlinden. Als het mooi weer is, een heerlijke omgeving om te wandelen. In het museum bevindt zich de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland.

Het leuke aan moderne kunst is dat veel kinderen er al hun fantasie in kwijt kunnen. Grappig om te zien dat mijn dochter soms heel andere dingen in werken zag dan ik. Verder is in dit museum ook wat te doen voor kinderen: een speurtocht, een doolhof en het meest bekend: het zwembad waarbij je onder het water kunt staan. Verwacht niet de hele dag kwijt te zijn, na ongeveer een uurtje heb je het wel gezien. Maar zeker de moeite waard!

Museum Voorlinden, Buurtweg 90 in Wassenaar

Dat zijn 10 tips, maar er is natuurlijk nog veel meer te doen in den Haag met kinderen! Je hoeft je in de hofstad nooit te vervelen. Op zoek naar meer tips? Kijk dan op de website van Kidsproof den Haag en je komt zeker weten iets leuks tegen. Liever naar het buitenland? Kijk dan eens bij mijn tips voor een stedentrip naar Brussel of Rome!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.